Izljev mržnje na brdu Spas


Na ostacima srušenog spomenika poginulim antifašističkim borcima na brdu Spas jučer su osvanuli grafiti “Ubij Srbina”, “Ustaše Knin” te ustaško slovo “U”.

U Kninu već dugo vremena nema međunacionalnih incidenata niti međunacionalne mržnje i po tome ovaj grad može biti primjer, a autori ovih grafita definitivno ne predstavljaju sliku društva našeg grada, oni su po tom pitanju minorna manjina. Ali, problem je što su autori grafita vjerojatno mladi ljudi, rođeni puno godina nakon Domovinskog rata.

I postavlja se pitanje na kojega svi trebamo tražiti odgovor – tko ih je učio da mrze? Tko je kriv za ovaj izljev mržnje? Je li to obitelj, jesu li to revizionistički političari, estradnjaci i mediji, je li to vladajući establishment s pripadajućim institucijama koji se nije dovoljno ogradio od ustaštva i dovoljno jasno osudio taj nesretni dio hrvatske povijesti?

Kada se ovakvi grafiti pojave ne objavljujem to (neću ni ubuduće nakon ovoga članka) jer autori tih grafita zapravo samo i žele medijsku pažnju. Bez te pažnje – oni su nevidljivi i nebitni.

Ovaj put objavljujem samo da se svi malo zamislimo i pokušamo dati odgovor na gore postavljeno pitanje.

Usput, Grad Knin je ovaj slučaj, koji podliježe kaznenoj odgovornosti – prijavio policiji.

I. Š.

Izbornik