• Naslovna
  • Kultura
  • U četvrtak na tvrđavi izložba Forbidden Vedrana Ružića i Marijana Pongraca

U četvrtak na tvrđavi izložba Forbidden Vedrana Ružića i Marijana Pongraca


U Galeriji Kninskog muzeja na tvrđavi u četvrtak će se u 18 sati otvoriti izložba radova autora Vedrana Ružića i Marijana Pongraca naziva Forbidden.

Evo i njihovih biografija.

Marijan Pongrac diplomirao je na slikarskom odjelu Škole primijenjenih umjetnosti u Zagrebu 1976.g. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je slikarstvo u klasi prof. Nikole Reissera 1981.g. U razdoblju od 1973. do 1985. g. radi na proizvodnji brojnih razno žanrovskih animiranih filmova za „Filmoteku 16“ i „Zagreb film“.

Radio je u raznim kiparskim tehnikama i keramici, a povremeno u 2D i 3D dizajnu. Likovne radove je prezentirao na 30 samostalnih i 80-ak skupnih izložbi. Od 1989.g. kontinuirano radi na Pedagoškom fakultetu, te sada u zvanju red. profesora na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Vedran Ružić vizualni je umjetnik i jazz-glazbenik (kontrabas i bas gitara). Diplomirao je 2018. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo, a prethodno je pohađao i Jazz konzervatorij u Klagenfurtu.

Izlagao je na preko 20 samostalnih te na 10-ak skupnih izložbi u galerijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Posljednjih godinu dana fokusirao se na izvedbu serijala slika i skulptura s ciljem povezivanja umjetnosti.

Iza sebe ima tri autorska jazz-albuma, a dobitnik je i nagrade Porin. Također je osvojio i dvije nagrade: Status za najboljeg jazz-basista i jazz-kontrabasista (2012. i 2020.), nekoliko godišnjih nagrada za doprinos kulturi Primorsko-goranske županije (2018.), Grada Opatije (2018.) i Općine Matulji (2015. i 2018.), te posebno priznanje Akademije primijenjenih umjetnosti.

Izbornik