Pogledajte plakate, programe i utiske sa simfonijskih koncerata u Kninu 1938. i 1939. godine


U hotelu Grand u Kninu su se 8. prosinca 1938. te 18. veljače 1939. godine održali simfonijski koncerti na kojima su svirane kompozicije Schuberta, Wagnera, Puccinija, Dvoraka, Offenbacha, Gotovca, Zajca i drugih poznatih svjetskih i domaćih skladatelja. Donosimo vam plakat koncerta iz 1939. godine te program i osvrt dirigenta na koncert iz 1938. godine.

– Ovo je bio moj prvi koncertni nastup u Kninu, ali i moj prvi nastup pred javnosti u ulozi dirigenta. Koncert je uspio i bio je odličan. Posjet je također bio odličan. Bio sam bez ikakve treme, a moje dirigiranje bilo je primljeno uz ogroman aplauz – napisao je tom prigodom dirigent Josip Kuletin.

Josip Kuletin bio je kapelnik i dirigent u vojsci kraljevine Jugoslavije, a u Kninu je nastupao s “Jazz orkestrom Vojne muzike 54. p. p.”

Što se tiče koncerta iz 1939. godine, na plakatu je naznačeno kako je uz orkestar nastupio i muški pjevački zbor “Mladost”, kako je poslije koncerta bio plesnjak uz svirku uživo jazz orkestra te kako je cijeli događaj imao humanitarni karakter budući da se prikupljao novac za borbu protiv tuberkuloze.

Plakat i program ovih koncerata poslao nam je Fra Jozo Župić, dušobrižnik za hrvatske katolike u Münchenu te mu i ovim putem zahvaljujemo.

Osim ova dva koncerta u Kninu su se 1939. održala još dva takva koncerta klasične glazbe (na jednom je svirana Finlandia od Sibeliusa) no nažalost, nemamo plakata i programa za iste. Uz te koncerte u Kninu su tih godina održavane književne večeri i povijesno-sociološke tribine s vrlo naprednim temama što nam govori da je naš grad 30-ih godina 20. stoljeća imao sofisticiranu gradsku kulturu koje se ne bi postidjeli ni veći europski gradovi.

I. Š.

Izbornik