Zbog COVID krize u prvom polugodištu 2020. manjak od 654.000 kn; Grad u plusu 10 milijuna



654 tisuće kuna manjka u prvih pola godine; Grad i dalje u plusu i to 10 milijuna kuna

Uslijed krize uzrokovane koronavirusom Grad Knin je od države iz takozvanog fiskalnog izravnanja u prvih pola godine dobio tri milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani. Iz tog razloga Grad je prvo polugodište 2020. godine završio s manjkom prihoda od 654 tisuće kuna, stoji u izvještaju o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine kojega je danas usvojilo Gradsko vijeće.

S obzirom da je Grad prošlu godinu završio u plusu 10,7 milijuna kuna, a kada odbijemo ovaj manjak od 654 tisuće kuna, dobivamo računicu da je Grad i dalje u plusu i to 10 milijuna kuna.

Usvojeno izvješće gradonačelnika i četvrti rebalans proračuna

Usvojeno je i izvješće gradonačelnika za prvu polovicu ove godine. Iz izvješća izdvajamo kako je trenutno u provedbi osam projekata iz Intervencijskog plana vrijednih 34 milijuna kuna.

Gradonačelnik Marko Jelić je također izvijestio da se priprema dokumentacija za 80 milijuna kuna vrijedan projekt revitalizacije infrastrukture i društvenih aktivnosti u staroj gradskoj jezgri i da je danas po tom pitanju održan troipolsatni sastanak.

Gradsko vijeće usvojilo je danas i četvrti rebalans proračuna koji je prihodovno i rashodovno manji za 113 tisuća kuna.

Usvojen koeficijent za buduće novo radno mjesto – pomoćnika pročelnika Upravnog odjela

Odlukom koju je danas usvojilo Gradsko vijeće usvojen je koeficijent (2,85) za buduće novo radno mjesto u gradskoj upravi za koje postoji potreba, a to je pomoćnik pročelnika upravnog odjela. Za ovo radno mjesto neće se zapošljavati novi ljudi nego će se rasporediti postojeći, pojašnjeno je.

Grad Knin ima tri upravna odjela i to Upravni odjel za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti, Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalne, imovinsko-pravne poslove i zaštitu okoliša te Upravni odjel za programe Europske unije, gospodarstvo, strateško planiranje i razvoj, financije, javnu nabavu i naplatu potraživanja.

Gradsko vijeće usvojilo je izvješće o radu Komunalnog poduzeća kao i prijedlog odluke da nove članice Nadzornog odbora Čistoće i zelenila budu Anda Raspudić i Romana Stanić Jelić.

Izmjene Generalnog urbanističkog plana grada Knina

Gradsko vijeće usvojilo je izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Knina.

Najveće izmjene u planu koje se tiču Grada odnose se na Preparandiju u kojoj se sada mogu graditi novi objekti, zatim na zgradu ŠUP-a koja dobiva stambenu namjenu, na zgradu stare bolnice u kojoj će se moći odvijati društvene aktivnosti te na gradnju novog autobusnog kolodvora na križanju Ulice IV. GBR i Ulice seljačke bune.

Što se tiče građana promjene se uglavnom odnose na prenamjenu zemljišta iz poljoprivrednih u građevinske, odnosno stambene.

Za one građane koji generalno nisu upoznati s GUP-om, evo nekih zanimljivijih dijelova.

Kako je prostor uz lijevu obalu Krke močvarno zemljište podložno poplavama i potpuno neuređeno, planom se daje mogućnost uređenja lijeve obale Krke i privođenja namjeni kao prostora za širenje rekreativnih sadržaja.

U svrhu tehničkog održavanja uz rijeku Krku treba osigurati induacijski pojas minimalne širine od 10 metara od ruba korita. U tom pojasu zabranjena je gradnja i svake druge radnje kojima se onemogućuje izgradnja i održavanje vodnih građevina. Svaki vlasnik objekta ili čestice smještene uz korito dužan je omogućiti nesmetano izvršavanje radova na čišćenju korita.

Uređenje lijeve obale Krke prestavlja mogućnost za značajniju prostornu intervenciju u daljnjem razvoju grada, stoji u planu.

U GUP-u je planirano i povezivanje kninske tvrđave i povijesne jezgre Knina izgradnjom kosog dizala te izgradnja zip-line-a s tvrđave preko Krke.

U GUP-u je definirano kako je urbana cjelina naselja Knin, uključujući brdo Spas, zaštićena u sljedećim granicama: sa sjevera putom iznad Radljevca i Butižnice, a s istoka Ujevićevom, Domagojevom i Jeleninom ulicom i preko Zvonimirove ulice do nogometnog igrališta, zatim s južne strane rijekom Krkom do Atlagića mosta, a sa zapadne od mosta uz obalu Krke do puta Radljevca (iznad stare klaonice).

U GUP-u je i predviđeno da su za izradu kompleksnog programa revitalizacije tvrđave nužni prethodni istražni radovi kojima treba obuhvatiti i nekropolu i arheološku zonu na sjevernom dijelu brda Spas.

I. Š.

Izbornik