• Naslovna
  • Kultura
  • Foto: Na tvrđavi promovirana knjiga Život u limbu autora Igora Čoke i Slavena Raškovića

Foto: Na tvrđavi promovirana knjiga Život u limbu autora Igora Čoke i Slavena Raškovića


Večeras je na tvrđavi održana izložba fotografija i promocija knjige Život u limbu autora Igora Čoke i Slavena Raškovića.

Knjiga predstavlja pogled na blisku prošlost Knina iz jednog potpuno drugačijeg kuta, iz diskursa s kojim se do sada nismo susreli.

Kultura sjećanja koja se odnosi na ratna zbivanja na ovim prostorima je nažalost kompromitirana i često je stavljana u službu nacionalizma i jeftinog politikanstva. Nasuprot tome, kultura sjećanja u ovoj knjizi lišena je takvih jednostranih i plošnih matrica.

Prilično je nadrealno za ove prostore kada dvojica Srba pišu o stradanjima Hrvata u Kninu, o mučenjima Hrvata u zatvorima u staroj bolnici i na tvrđavi, kada pišu o bujanju srpskog nacionalizma početkom 90-ih u Kninu.

Poznajući Igora Čoku i njegovu hrabrost (još kao tinejdžer je u Kninu od 1991. do 1995. godine uređivao subverzivni fanzin Ispod zemlje u kojem se na primjer osuđivalo paljenje crkve sv. Ante zbog čega je stavljao glavu na panj) – nisam ni najmanje iznenađen ovim pristupom u knjizi. Čoko je i nakon rata kao antropolog i vrhunski fotograf nastavio biti aktivist i to izvaninstitucionalni aktivist. Intelektualac i umjetnik koji nikad nije prestao biti punker i fanzinaš.

Drugi autor, Slaven Rašković godinama je u ljudskopravaškom sektoru te je vrlo ozbiljan i uspješan civilni aktivist međunarodnog kredibiliteta. I to institucionalni aktivist pa je ovaj spoj s Igorom Čokom morao izroditi nešto uravnoteženo i dobro.

U prvom dijelu knjige dokumentaristički se pokrivaju stradanja Hrvata, a u drugom dijelu stradanja Srba nakon Oluje. I to sve, bez ideologije, bez suda, bez politikanstva. Ali – dokumentaristički jako, oštro, bolno. A cijeli doživljaj pojačavaju bezvremenske fotografije Igora Čoke koje su ovoj knjizi pečat.

I, kako su sami autori rekli, knjizi su identitetski pristupili – ne kao Srbi nego kao Kninjani. Ja bih još dodao – kao Kninjani onog uvijek malobrojnog, ali nikad poraženog – građanskog duha. Onog individualističkog duha koji stalno preispituje, koji se ne pokorava autoritetima i ne da se svrstati u krdo, kojemu su razum, sloboda i mir iznad svega.

Pitanje koje je Slaven Rašković postavio predstavljajući knjigu i odgovor koji je dao posebno se izdvaja iz večerašnje promocije.

“Zašto se susjed digao protiv susjeda, kolega protiv kolege, prijatelj protiv prijatelja? Zbog medijske mašinerije i zbog upravljanja strahom!”

Ovo pitanje i dati odgovor objašnjavaju događanja iz prošlosti, ali i zlosutno upućuju i na neka moguća buduća loša događanja, ne nužno međunacionalna, koja možemo spriječiti samo ako – razmišljamo svojom glavom i nikome ne damo svoj prostor osobne slobode.

Promociju knjige i razgovor s autorima odlično je vodila i moderirala Spomenka Martić.

Knjigu ćete od sutra moći posuditi u Narodnoj knjižnici Knin.

Na večerašnjoj promociji koju je organizirao beogradski ured njemačke organizacije Forum ZFD bili su prisutni gradonačelnik Marko Jelić i dogradonačelnici Marijo Ćaćić i Kristina Perić.

Tekst i foto: Ivica Šimić

Izbornik