• Naslovna
  • Društvo
  • Sastanak gradonačelnika i direktora Fonda za zaštitu okoliša: Zaštita okoliša i održivi razvoj temelj za sve kninske razvojne projekte

Sastanak gradonačelnika i direktora Fonda za zaštitu okoliša: Zaštita okoliša i održivi razvoj temelj za sve kninske razvojne projekte


Piše: Lidija Tošić, voditeljica Službe za odnose s javnošću Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bili su na radnom sastanku u Gradu Kninu na kojem se razgovaralo o projektima gospodarenja otpadom te energetskoj obnovi javnih zgrada. Uz direktora Fonda Sinišu Kukića sa suradnicima te kninskog gradonačelnika dr.sc. Marka Jelića i njegovog zamjenika Željka Džepinu, na sastanku su bili i načelnik Općine Biskupija Milan Đurđević te Ivana Jelić, direktorica tvrtke Čistoća i zelenilo. Svi zajedno su obišli odlagalište komunalnog otpada Malu Prominu te novoizgrađeno reciklažno dvorište.

„Fond je Gradu Kninu u prvoj fazi sanacije odlagališta Mala Promina odobrio oko 10 milijuna kuna, što je 85% vrijednosti svih ugovorenih radova i usluga koje ukupno iznose oko 11,7 milijuna kuna.“, kazao je direktor Fonda Siniša Kukić. Inače, planirano je da se odlagalište Mala Promina koristi do otvaranja centra za gospodarenje otpadom Bikarac. Na odlagalištu se godišnje odloži oko 5.000 m3 miješanog komunalnog otpada sa područja grada Knina te općina Biskupija, Promina i Kijevo. Nakon zatvaranja odlagališta projekt druge faze sanacije će se prijaviti za sufinanciranje iz EU fondova.

Jedan od nedavno realiziranih projekta na području Knina je novo reciklažno dvorište, otvoreno krajem prošle godine, koje je omogućilo tamošnjim stanovnicima besplatno odlaganje i razdvajanje otpada. Time se smanjilo nepropisno odlaganje i povećalo njegovo odvojeno prikupljanje. „Novo reciklažo dvorište je omogućilo našim stanovnicima kvalitetno odvajanje otpada. Na taj način čuvamo ovaj prekrasan okoliš i izvore pitke vode. Glavna odrednica politike grada Knina je upravo zaštita okoliša i održivi razvoj i na tom prioritetu temeljimo sve naše razvojne projekte. U suradnji s ekološkim udrugama provodimo i edukaciju stanovništva što smatramo vrlo važnim za uspostavu kvalitetnog sustava gospodarenja otpadom te očuvanja prirode i okoliša u cjelini.“ kazao je kninski gradonačelnik dr. sc. Marko Jelić, dodajući da ovo nije jedina investicija na području grada Knina u suradnji s Fondom. Energetski je uređena osnovna škola, u tijeku je obnova doma za starije i nemoćne vrijedna oko 4 milijuna kuna, a iz EU fondova je osigurano oko 1,7 milijuna kuna.

“Cijeli sustav gospodarenja otpadom će u Kninu i okolici biti na još višoj razini nakon što se preko Fonda nabavi oko 5700 spremnika za kućanstva. Očekuje se i nabava novog komunalnog vozila koje će doprinijeti još boljoj kvaliteti komunalne usluge”, komentirala je direktorica kninske Čistoće Ivana Jelić koja je također nazočila radnom sastanku.

Direktor Fonda je najavio kako Fond do kraja godine građanima i gospodarstvu planira dodijeliti više od 600 milijuna kuna bespovratnih sredstava te dodao kako se 1. rujna nastavlja sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, a građani za prikupljanje i izradu potrebne dokumentacije imaju vremena tijekom ljeta. „Postotak sufinanciranja će za sve biti 60 posto, dok će najsiromašnijim skupinama građana koji su zbog svog imovinskog stanja štićenici centara za socijalnu skrb Fond u potpunosti financirati obnovu. Pritom će listu prioritetnih kuća za pojedina područja izraditi i predložiti lokalni centri za socijalnu skrb“ zaključio je direktor Kukić te kazao kako očekuje veliki interes građana s ovog područja za energetsku obnovu kuća.

Izbornik