• Naslovna
  • Politika
  • Izbor v.d. ravnatelja knjižnice: HDZ po drugi put u 7 dana srušio prijedlog gradonačelnika; Možemo li se najesen nadati prijevremenim izborima?

Izbor v.d. ravnatelja knjižnice: HDZ po drugi put u 7 dana srušio prijedlog gradonačelnika; Možemo li se najesen nadati prijevremenim izborima?


Nakon što su prije sedam dana vijećnici HDZ-a uz pomoć još dvije vijećnice (nezavisna Marina Krvavica i Marija Ćurić iz Mosta) srušili prijedlog gradonačelnika Marka Jelića da Ivica Šimić bude ravnatelj Narodne knjižnice Knin, danas se ponovila slična stvar.

Ovaj put je gradonačelnik Ivicu Šimića predložio za v.d. ravnatelja.

HDZ je (skupa s dvije spomenute vijećnice) prijedlog srušio – izlaskom iz vijećnice i rušenjem kvoruma.

I ovaj put su HDZ-ovci istaknuli kako nemaju ništa osobno protiv Ivice Šimića nego protiv načina izbora. Dodali su da će za v.d. ravnatelja prihvatiti bilo koga drugoga iz knjižnice, samo ne njega.

– Jasno je da se ovdje radi o osobnom animozitetu vašeg predsjednika prema Šimiću i da ste zbog toga protiv – kazao je HDZ-ovim vijećnicima Marko Jelić.

Kako se bira ravnatelj? Što smeta HDZ-u?

Po zakonu, gradonačelnik predlaže vijeću za ravnatelja knjižnice jednog od kandidata koji se prijavio na natječaj. HDZ-u je zasmetalo to da je gradonačelnik predložio Šimića na temelju mišljenja zaposlenika knjižnice (koji su, kako je gradonačelnik danas otkrio, Šimića izabrali tajnim glasanjem – jednoglasno).

Takav način da se traži mišljenje zaposlenika – HDZ-u je sporan.

Isto su naveli i na sjednici prije tjedan dana. Tada su naveli još jedan razlog – da kandidat Šimić nema upravljačko iskustvo. Ovdje se mora navesti da nisu bili dobro informirani o natječaju. Naime u tekstu natječaja se nije tražilo upravljačko iskustvo, nego upravljačke sposobnosti, a čak i da se tražilo – Šimić ima višegodišnje upravljačko iskustvo, što je navedeno i u njegovom životopisu.

Također, ni u tekstu natječaja, ni u Statutu knjižnice, ni u Zakonu o knjižnicama ne piše da gradonačelnik ne smije tražiti mišljenje zaposlenika na osnovu kojega će donijeti odluku kojega će kandidata predložiti vijeću.

– Vi ste u vašoj stranci naučili upravljati ljudima na način da veliki vođa odlučuje tko će nešto biti – odgovorio je gradonačelnik HDZ-ovcima.

U svakom slučaju, jasno je da Marko Jelić i njegova Nezavisna lista više nemaju većinu u Gradskom vijeću. Takve se pat situacije, a da bi Grad mogao normalno funkcionirati, obično rješavaju prijevremenim lokalnim izborima kojima se definitivno na jesen možemo nadati.

Pogledajte žustru raspravu na vijeću

Žustru raspravu gradonačelnika i HDZ-ovaca oko izbora ravnatelja knjižnice – s prošle sjednice vijeća, pogledajte u videu ispod.

I. Š.

Foto s prošle sjednice Gradskog vijeća – HRT Radio Knin

Izbornik