• Naslovna
  • Crna kronika
  • Rimac više nije državna tajnica; Jutarnji doznao detalje velike akcije policije

Rimac više nije državna tajnica; Jutarnji doznao detalje velike akcije policije


Vlada RH je izvijestila da je na današnjoj telefonskoj sjednici razriješila Josipu Rimac s dužnosti državne tajnice u Ministarstvu uprave.

A Jutarnji.hr doznao je detalje velike akcije policije. Evo što su otkrili:

“Kako neslužbeno doznajemo, Josipu Rimac sumnjiči se da je kao državna tajnica koristila svoj utjecaj te tako od raznih državnih tijela i tvrtki ishodila izdavanje određenih dozvola i suglasnosti mimo propisa. Stoga je istražitelji terete za kazneno djelo trgovanja utjecajem, ali i za primanje mita, jer joj se inkriminira da je za svoje “usluge” od pojedinih poduzetnika uzimala novac.

U istrazi se kao osumnjičenici spominju i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmakčija, te poduzetnici Milenko Bašić i Dragan Stipić, povezani s tvrtkom Lager Bašić, Ante Sladić iz Šibenika, Josip Ravlić i Nikola Lapčić.

Rimčeva je navodno, tako sumnjaju istražitelji, utjecala na predsjednika uprave Hrvatskih šuma da izda određene suglasnosti tvrtki CEMP, koja ima četiri velika razvojna projekta obnovljivih izvora energije u Dalmaciji, između ostalih i vjetropark Krš-Pađene između Knina i Gračaca. Toj je tvrtki HBOR lani odobrio kredit u iznosu od preko pola milijarde kuna, a CEMP je ranije preuzela grupacija Lager Bašić, BiH poduzetnika Milenka Bašića iz Posušja.

Preuzimajući tvrtku CEMP Lager Bašić je preuzeo projekte vjetroelektrana Žujino polje između Knina i Gračaca, Vučje polje iznad Peruče te Ravno na Dinari, čija se vrijednost mjeri u milijardama kuna.

Kako neslužbeno doznajemo, USKOK, između ostaloga, sumnjiči Josipu Rimac, da je dobila 45 tisuća eura mita od šefova tvrtke Lager Bašić Milenka Bašića i Dragana Stipića, koji vode tvrtku CEMP, za ishođivanje dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene.”, piše između ostaloga Jutarnji.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Huknet – arhiva

Izbornik