Gradsko vijeće: Grad u plusu 10,7 milijuna kuna; Usvojen prvi rebalans


Grad Knin prošle godine ostvario 8,3 milijuna kuna viška prihoda; Ukupni plus je 10,7 milijuna

Kninsko Gradsko vijeće usvojilo je izvještaj o izvršenju proračuna za 2019. godinu.

– Proračun je izvršen u gotovo stopostotnom iznosu. U prošloj godini Grad je ostvario 8,3 milijuna kuna viška prihoda. S viškom iz proteklih godina dolazi se do iznosa od 10,7 milijuna kuna viška – izvijestila je dogradonačelnica Kristina Perić.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Marinko Tokmakčija izrazio je nezadovoljstvo što se taj višak nije potrošio na investicije.

– Je li problem u tome da Gradska uprava ne zna potrošiti novac. Nama trebaju investicije za sve građane ovoga grada – kazao je Tokmakčija.

– Provodimo Intervencijski plan koji zahtjeva puno investiranja, a uvijek se može dogoditi da se neka sredstva budu morala vratiti. Moramo paziti da nam se ne dogodi da ostanemo bez sredstava pa da ne možemo provesti Intervencijski plan. Također, treba voditi računa i na situacije i krize kakva je ova uzrokovana koronavirusom – odgovorila je dogradonačelnica Perić.

Gradsko vijeće usvojilo prvi rebalans

Kninski parlament usvojio je danas i prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna po kojem su prihodi za 3,8 milijuna kuna manji od planiranih i iznose 81 milijun kuna. Na rashodovnoj strani proračun je povećan za 5,1 milijun.

Prihodi su smanjeni zbog trenutne krize uzrokovane epidemijom koronavirusa, a povećanje rashoda uglavnom se odnosi na kapitalne investicije, pojasnila je dogradonačelnica Perić.

Usvojeno polugodišnje izvješće gradonačelnika

Vijeće je usvojilo polugodišnje izvješće gradonačelnika za drugu polovicu 2019. godine. Gradonačelnik Marko Jelić je istaknuo je kako je ukupna vrijednost projekata provođenih u tom razdoblju iznosila 14,8 milijuna kuna.

Izvještavajući o protekloj godini najavio je i buduće projekte poput preseljenja dijela Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika iz Splita u Knin, točnije u kuću Lovrić u starom dijelu grada koja će biti obnovljena.

Jelić je najavio i skori početak realizacije projekta Informacijsko inovacijskog inkubatora.

Po pet tisuća kuna pomoći ugostiteljskim objektima i ostalim ugroženim poslovnim subjektima

Vijeće je usvojilo i Odluku o jednokratnoj financijskoj pomoći poslovnim subjektima namijenjenoj ublažavanju posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa.

Jednokratnu pomoć od tri do pet tisuća kuna moći će dobiti ugostiteljski objekti, uslužne djelatnosti i ostali pogođeni poslovni subjekti.

Oni poslovni subjekti koji su radili ograničeno i nisu otpuštali radnike dobit će pet tisuća kuna. Isti iznos dobit će i oni koji su bili zatvoreni zbog koronavirusa.

Za ovu stavku je iz proračuna osigurano pola milijuna kuna.

Odluka o mjerama za ublažavanje posljedica izazvanih COVID-om 19

Vijeće je usvojilo i prijedlog Odluke o mjerama za ublažavanje posljedica izazvanih COVID-om 19.

Tom odlukom poslovni subjekti kojima je poslovanje bilo ograničeno ili ugroženo bit će oslobođeni plaćanja komunalne naknade za ožujak, travanj i svibanj. Poslovni subjekti koji se nalaze u gradskim poslovnim prostorima oslobađaju se plaćanja zakupnine za travanj, svibanj i lipanj, a oni koji koriste javne površine za terase neće plaćati naknadu od 1. travnja do kraja ove godine.

Od 1. lipnja do kraja ove godine ovom odlukom poduzetnici se oslobađaju i plaćanja poreza na potrošnju. Također, za obveze nastale u ovoj godini Grad neće provoditi postupke prisilne naplate do kraja ove godine.

Usvojeni programi potpore gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu vrijedne 1,7 milijun kuna

Kninski parlament usvojio je danas i programe potpore gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu.

Potpore gospodarstvu iznosit će milijun kuna, poljoprivredi pola milijuna, a turizmu 200 tisuća.

Kninsko Komunalno poduzeće preuzima ono u Biskupiji

Gradsko vijeće dalo je suglasnost Komunalnom poduzeću u Kninu da preuzme Komunalno poduzeće u Biskupiji.

Na ovaj način profitirat će kninsko selo Ljubač. Naime, Ljubač će biti priključen na vodovod koji se gradi u Vrbniku, a koji pripada Općini Biskupija, pojasnio je dogradonačelnik Marijo Ćaćić.

Opet nije prošao Statut Kninskog muzeja

Vijeće po drugi put nije usvojilo prijedlog Statuta Kninskog muzeja. Protiv je bio HDZ, a vijećnici NL Marka Jelića nisu imali dovoljno ruku da ga usvoje.

Gradonačelnik Jelić je postupak kninskog HDZ-a ocijenio politikantskim istaknuvši da će statut vrijediti i ako se ne usvoji i to kroz postojeći zakon.

Odluka o dodjeli priznanja

Gradsko vijeće je usvojilo odluku o dodjeli priznanja za 2020. godinu. Nagradu Grada za životno djelo dobit će dr. sc. Bogdan Cvjetković.

Nagrade Grada dobit će državni tajnik u Ministarstvu branitelja Ivan Vukić te predsjednik i tajnik HOO-a Zlatko Mateša i Josip Čop.

Plaketu Grada dobit će ravnatelj Doma zdravlja Petar Čagalj, a GRB Grada HGSS.

Vijećnička pitanja

Vijećnik HDZ-a Nenad Tisaj pitao je jesu li radovi na tvrđavi vezani za Intervencijski plan i jesu li nabavljene potrebne dozvole te tko je radio elaborat.

Dogradonačelnik Marijo Ćaćić je odgovorio da se ni jedan kamen na tvrđavi ne može pomaknuti bez dozvole. Dodao je da je sve dio Intervencijskog plana te da je elaborat radio Hrvatski restauratorski zavod.

Vijećnik HDZ-a Robert Marić je pitao zašto je uložena žalba na uporabnu dozvolu pročišćivača.

Dogradonačelnik Ćaćić je odgovorio da je Grad morao ukazati na probleme tonjenja te da opravdano sumnja na ispravnost pročišćivača.

Vijećnik HDZ-a Josip Bebek se zanimao mogu li se u Trpimirovoj ulici maknuti ležeći policajci s obzirom da postoji nadzorna kamera.

Gradonačelnik Jelić mu je odgovorio da može, ali da se većina žitelja ulice treba složiti te potpisati peticiju.

Bebek je prenio i pitanje jednog otpuštenog djelatnika Gradske uprave – hoće li i dalje gradonačelnik davati otkaze samo domaćim ljudima?

Jelić je rekao da ne zna što bi uopće odgovorio na to pitanje. Dodao je da se radna mjesta ukidaju samo zato jer za ista nije bilo potrebe te da u ovlasti gradonačelnika nije otpuštanje.

Vijećnica Maja Deronja iz HDZ-a pitala je dokle se došlo s provedbom Intervencijskog plana.

Dogradonačelnik Ćaćić joj je odgovorio da sve napreduje po planu.

– Trenutno se provodi projekt izgradnje mosta preko Orašnice i šetnice do Krčića i sve bi trebalo biti gotovo do kraja ljeta. Drugi projekt je 3I inkubator i u postupku je natječaj za izvođače radova. Što se poduzetničkog centra u Kninjanki tiče, dozvole se očekuju uskoro i od iduće godine se kreće s provedbom. Taj projekt je težak 27 milijuna kuna. Uskoro kreću i radovi na tvrđavi te uređenje Cesarićeve obale i Marunuše. Tu su i mostovi preko Krke i Butižnice na Sastavcima i taj će projekt ubrzo ići – odgovorio je Ćaćić.

Vijećnik HDZ-a Goran Mrnjavac je pitao ima li cenzure u gradskim poduzećima i postoje li cenzori koji prate tko što piše na društvenim mrežama te je citirao Ustav.

Gradonačelnik Jelić mu je citirao odluku Vrhovnog suda o pisanju na društvenim mrežama kao povredi Ugovora o radu.

Mrnjavac je zatražio i informacije o natječaju za ravnatelja Narodne knjižnice Knin.

– Natječaj je zatvoren. Imenovao sam Povjerenstvo koje će pregledati dokumentaciju. Kad se utvrdi da je dokumentacija ispravna, ja ću kao ovlaštena osoba donijeti odluku na temelju plana rada i razgovora. Prijavila su se dva kandidata, a njihova imena ne bih navodio – odgovorio je Marko Jelić.

I. Š.

Izbornik