Gradsko vijeće: Usvojen prvi rebalans proračuna; Zlatko Ćesić novi ravnatelj Kninskog muzeja


Gradsko vijeće usvojilo je danas prvi rebalans proračuna za 2020. godinu. Proračun je povećan za 212 tisuća kuna, a riječ je o sredstvima potrebnima za provedbu dva projekta Pučkog otvorenog učilišta. Sredstva se odnose na rashode za nabavu postrojenja i opreme (172.500 kuna) i nabavu građevinskih objekata (40 tisuća kuna).

Zlatko Ćesić novi ravnatelj Kninskog muzeja; Marko Jelić: Revizija rada muzeja pokazat će zanimljive stvari

Gradsko vijeće usvojilo je danas i prijedlog rješenja o razrješenju ravnatelja Kninskog muzeja Zvonimira Jelića zbog odlaska u mirovinu kao i prijedlog o imenovanju novog ravnatelja, dr. sc. Zlatka Ćesića, doktora znanosti iz područja prava i bivšeg prodekana kninskog Veleučilišta Marka Marulića.

Vijećnik HDZ-a Robert Marić pohvalio je rad dosadašnjeg ravnatelja Zvonimira Jelića, a njegov stranački kolega Nenad Tisaj predložio je da se točka dnevnog reda o izboru novog ravnatelja povuče jer novi statut Kninskog muzeja “nije prošao” na Gradskom vijeću.

Natječaj je raspisan temeljem Zakona o muzejima, a ne statuta, odgovorila je pročelnica Sanda Petrović Brnić.

– Napravljena je revizija rada Kninskog muzeja i bit će zanimljivih stvari o radu dosadašnjeg ravnatelja. Ravnatelj je odgovoran zbog neusklađivanja statuta sa zakonom na vrijeme. A ovo vijeće nije usvojilo prijedlog novog statuta iz nerazumnih razloga, zbog politikanstva – kazao je gradonačelnik Marko Jelić.

Usvojene izmjene prostornog plana koji predviđa dizalo za tvrđavu, zip line, mostove na Sastavcima…

Kninski parlament usvojio je i Izmjene i dopune (III) Prostornog plana uređenja Grada Knina. Treba istaknuti izmjene vezane za izgradnju dvaju pješačko biciklističkih mostova preko Butižnice i Krke na Sastavcima te mostova preko Butižnice u Raškovićima i Strmici. Prostorni plan predviđa i koso dizalo kojim će se povezati stara gradska jezgra i tvrđava kao i zip line s tvrđave preko Krke. Izmijenjeni prostorni plan uključuje i izradu novog pročišćivača u Novom naselju u Golubiću.

– Zanima me što je obaveza Grada po pitanju poslovne zone u Oćestovu. Što se tiče vjetroelektrana na Ljupču, ne znam je li mudro ići s tolikim brojem vjetroelektrana oko Knina jer neka saznanja govore da nisu baš bezopasne – postavio je pitanja vijećnik HDZ-a Marinko Tokmakčija, predloživši da Grad javno objavi koje su privatne čestice postale građevinsko zemljište.

– Obaveza grada je dovesti infrastrukturu u poslovnu zonu u Oćestovo, a već imamo zainteresiranog poduzetnika koji će ući u zonu. Što se tiče vjetroelektrana na Ljupču one imaju građevinske dozvole koje su izdane prije našeg stupanja na vlast. Riječ je o obnovljivom izvoru energije, ali ima i on svoje mane. Također, problem vjetroelektrana je što one ne zapošljavaju ni jednu osobu – odgovorio je gradonačelnik Jelić.

Zatražena tematska sjednica na temu veleučilišta

U vijećničkim pitanjima Marinko Tokmakčija prenio je zabrinutost stanovnika Trpimirove ulice u vezi opasne vožnje pojedinih vozača.

– Može li se ugraditi kamera u ulici? – uputio je pitanje i dobio afirmativan odgovor gradonačelnika.

Naredno pitanje odnosilo se na probleme u Veleučilištu Marka Marulića.

– Prošle godine smo predložili tematske sjednice o bolnici i veleučilištu. O bolnici je održana prilično sramotna sjednica, a o veleučilištu nije ni održana. A veleučilište je od nadležne agencije dobilo polucrveni karton, odnosno zabranu upisa studenata na godinu dana. Postoje kuloarske priče da vi gradonačelniče radite na tome da se ugasi veleučilište – referirao je Tokmakčija traživši od gradonačelnika da se izjasni.

– Uvijek kad je netko nesposoban, traži krivce. Agencija za znanost i obrazovanje je neovisna i nitko ne može utjecati na nju. Dok sam vodio veleučilište ono je imalo najviše domaće i međunarodne ocjene. Gdje god se politika miješala kao u Kninu, veleučilište nije dobro prošlo na ocjenjivanju. Ljudi koji nisu kapacitirani za svoje funkcije, trebali bi sebi postaviti pitanje tko ih je tu postavio. Dok god se budu postavljali podobni, a ne sposobni, imat ćemo ovakvu situaciju – odgovorio je gradonačelnik Jelić.

Tokmakčija je upitao gradonačelnika zašto napušta veleučilište i prelazi na plaću u Grad.

– Napuštate li brod koji tone – upitao je.

– Ne napuštam veleučilište, predajem studentima, pišem znanstvene radove, ali nemam vremena sjediti na besmislenim sastancima raznih povjerenstava – odgovorio je.

Vijećnik Tokmakčija zatražio je na kraju održavanje tematske sjednice o veleučilištu.

Vijećnica MOST-a Marija Ćurić pitala je koliko je osoba uključeno u rad za opće dobro bez naknade. Odgovor će dobiti pismenim putemi .

Vijećnica Ćurić zanimala se i za otkup državnog poljoprivrednog zemljišta. Dobila je odgovor od pročelnika Ivice Brčine da program za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem još nije usvojen.

Vijećnica HDZ-a Maja Deronja upozorila je na problem kontejnera kod pješačkog prijelaza u Šuškovoj ulici što ugrožava sigurnost građana, a pogotovo djece.

I. Š.

Izbornik