U Kninu otvoreno reciklažno dvorište vrijedno 2,8 milijuna kuna


U Kninu je danas svečano otvoreno reciklažno dvorište vrijedno 2,8 milijuna kuna.

EU je iz Kohezijskog fonda preko Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša sufinancirala projekt s 1,7 milijuna kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja pridodalo je 240 tisuća. Ostatak u visini od oko 900 tisuća kuna je osiguran iz gradskog proračuna.

Dvorište se nalazi unutar poduzetničke zone Preparandija na 973 metra četvorna, bit će otvoreno svakim danom osim nedjelje od 7 do 14 sati, a odlaganje otpada bit će besplatno za sve građane Knina.

Reciklažno dvorište svečano je otvorio gradonačelnik Marko Jelić istaknuvši da je Grad u zadnje dvije godine za zbrinjavanje otpada i zaštitu okoliša utrošio 20 milijuna kuna europskih sredstava te još oko pet milijuna vlastitih. Otkrio je kako je odlagalište Mala Promina dobilo uporabnu dozvolu pa se uskoro očekuje i potpuna realizacija toga, 15 milijuna kuna vrijednog, projekta.

Obratio se i župan Goran Pauk naglasivši kako zbrinjavanje otpada može utjecati i na gospodarski ciklus.

Medijator otvaranja bio je Dimitrije Dujmović iz Ekološke udruge Krka.

Cijeli projekt trajao je dvije godine, izvođač radova bila je tvrtka Graditelj svratišta iz Zagreba, a dvorište je opremio Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca.

Stručni i projektantski nadzor i koordinaciju zaštite na radu obavljao je Akvedukt d.o.o. iz Splita, informativno obrazovne aktivnosti i promidžbu vidljivosti Ekološka udruga Krka, a usluge tehničke pomoći za upravljanje projektom pružila je tvrtka Maxicon d.o.o. iz Zagreba.

Uporabna dozvola dobivena je u kolovozu, a upis u očevidnik obavljen je u rujnu ove godine.

Reciklažnim dvorištem upravljat će gradska komunalna tvrtka Čistoća i zelenilo.

I. Š.

Izbornik