• Naslovna
  • Društvo
  • NP Krka: Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja, Ozonko i Ozončica

NP Krka: Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja, Ozonko i Ozončica


Piše: Katia Župan, NP Krka

U povodu Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u partnerstvu s Rakuten Viberom, jednom od vodećih svjetskih platformi za razmjenu poruka, kreiralo je osamnaest besplatnih ekskluzivnih stickera koji prikazuju superjunake Ozonka i Ozončicu.

Preuzmite prve „zelene“ stickere u Hrvatskoj i pomozite podići svjesnost o zaštiti ozona

Cilj ove kampanje je djeci i mladima na zabavan način približiti izuzetno važnu temu zaštite ozonskog sloja. Ozonski sloj je zbog fizikalno-kemijskih procesa izuzetno važan jer znatno smanjuje količinu štetnog ultraljubičastog zračenja koja prodire do površine Zemlje i na taj način štiti živa bića na Zemlji.

Ovogodišnji Međunarodni dan zaštite ozonskoga sloja obilježava se pod sloganom „32 godine obnove“ čime se želi istaknuti veliki uspjeh koji je postignut u zaštiti ozonskog sloja.

Republika Hrvatska zajedno s ostalim potpisnicama Montrealskog protokola aktivno sudjeluje u podizanju svijesti javnosti o značaju ozonskog sloja za život na zemlji i važnosti ukidanja potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj. Stručnjaci predviđaju da će do potpune uspostave prirodne ravnoteže stvaranja i razgradnje ozonskog sloja doći oko 2050. godine.

U tom smislu, sljedeća tri mjeseca korisnici mogu besplatno preuzeti „zeleni“ sticker paket na iOS i Android uređaje ili na računalo. Za preuzimanje stickera, unutar Viber aplikacije potrebno je odabrati opciju „Više“, nakon toga kliknuti na „Trgovina naljepnicama“ i unutra potražiti stickere „Ozonko i Ozončica“.

Svi koji preuzmu stickere automatski će postati i članovi/ice Communityja gdje će moći sudjelovati u zabavnim i edukativnim interaktivnim aktivnostima. Uz to na Communityju će pratitelji moći razgovarati s Ozonkom i Ozončicom, ali i s njihovim gostima.

Izbornik