Izvještaj s 27. sjednice Gradskog vijeća: Usvojen drugi rebalans


Usvojen drugi rebalans

Kninsko Gradsko vijeće usvojilo je danas drugi ovogodišnji rebalans proračuna. Novim rebalansom prihodi su uvećani za 1,5 milijuna kuna i iznose 97 milijuna kuna, a rashodi su uvećani za 1,1 milijun kuna i također iznose 97 milijuna kuna.

Najveća promjena od 637 tisuća kuna odnosi se na prihode i rashode Narodne knjižnice Knin kojoj je prošao EU projekt.

Dogodile su se promjene i po pitanju potpora poljoprivrednicima koje su uvećane s 200 na 400 tisuća kuna godišnje.

Kuriozitet je da uopće nije bilo rasprave u ovoj točki dnevnog reda.

Prihodi od poreza i prireza na dohodak veći za 7,3 posto

Vijećnici su usvojili i izvješće o izvršenju proračuna za prvih pola godine. Godišnji plan prihoda za ovu godinu je 85,1 milijun kuna, a u prvih pola godine izvršeno je 30 milijuna što je indeks od 33,7 posto. Višak prihoda na kraju polugodišnjeg razdoblja je 6.8 milijuna kuna. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, indeks je 115 posto.

Što se tiče najbitnijih prihoda – onih od poreza i prireza na dohodak od nesamostalnog rada, a koji su i pokazatelj i zaposlenosti pa i stanja gospodarstva – oni su u odnosu na prošlu godinu veći za 7,3 posto.

Usvojeno izvješće gradonačelnika; Potpisano osam projekata iz Intervencijskog plana vrijednih 16,3 milijuna kuna

Gradski parlament usvojio je i polugodišnji izvještaj gradonačelnika koji je posebno apostrofirao uvođenje riznice, a samim tim i efikasnu financijsku kontrolu, zatim rješavanje i realizaciju 13 milijuna kuna vrijednog projekta sanacije odlagališta Mala Promina i pet milijuna kuna vrijednog projekta obnove rasvjete kao i izgradnju atletske staze.

Gradonačelnik Marko Jelić je također posebno naglasio kako je u prvih pola godine potpisano osam projekata iz Intervencijskog plana vrijednih 16,3 milijuna kuna.

Spomenuo je i važnost izrade konzervatorskog elaborata kninske tvrđave. Posebno je to važno u kontekstu Intervencijskog plana po kojem je za sadržaje na tvrđavi namijenjeno 48 milijuna kuna.

Dodao je i kako se napokon u pravom smjeru počeo rješavati problem onečišćene lagune.

Drniš ima tri puta više noćenja od Knina; Izvješće Turističke zajednice nije usvojeno

Danas su usvojena i godišnja izvješća o radu Komunalnog poduzeća, Upravitelja te Čistoće i zelenila, ali ne i Turističke zajednice.

– U 2018. godini bilo je ukupno 7.100 noćenja i nešto manje od dvije tisuće dolazaka – izvijestila je direktorica kninske Turističke zajednice Matea Lozančić.

Vijećnik Robert Marić iz HDZ-a napravio je usporedbu s Drnišom.

– Jedan Drniš je ostvario pet tisuća dolazaka i 20 tisuća noćenja s puno manje turističkog potencijala od nas. Potrebna nam je strategija razvoja turizma – kazao je.

Direktorica Lozančić se složila s njim.

– Složila bih se da imamo veće potencijale u odnosu na prihode. No, Drniš je napravio iskorak i ima 90 smještajnih objekata, a mi samo 15. Ove godine smo ostali bez jedinog hotela tako da autobus turista nemamo gdje smjestiti – izvijestila je Lozančić, a stanje je komentirao i gradonačelnik Marko Jelić najavivši za iduću godinu realizaciju Parka prirode,

– Broj posjetitelja na tvrđavi povećan je za 40 posto. Što se tiče smještajnih kapaciteta, unatoč mjerama koje je Grad donio, još se nitko nije javio. Iduće godine bi u realizaciju trebao ići Park prirode Dinara i to bi trebalo donijeti promjene – kazao je gradonačelnik.

Izviješće Turističke zajednice nije usvojeno.

Rasprava o kaznenoj prijavi protiv bivšeg direktora Čistoće i zelenila

Izvješća za preostale tvrtke su usvojena.

Komunalno poduzeće imalo je prihode od 8,2 milijuna kuna i u plusu je 90 tisuća kuna, a naplatilo je oko 16 posto više računa u odnosu na 2017. godinu.

Upravitelj je u 2018. poslovao s 2,6 milijuna prihoda i oko 15 tisuća kuna je u plusu, a dobit Čistoće i zelenila bila je nešto manja od 300 tisuća kuna.

Vijećnik HDZ-a Josip Bebek je, referirajući se na to da je odbačena kaznena prijava protiv bivšeg direktora Čistoće i zelenila Miroslava Zorića, upitao sadašnju direktoricu Ivanu Jelić je li istina da je tu kaznenu prijavu podnijela jer joj je to netko naložio i tko joj je to naložio.

– Utvrdila sam nepravilnosti te i dalje stojim iza stava da su postojale i moja je dužnost bila prijaviti to – kazala je direktorica Ivana Jelić spomenuvši da je za svoga mandata podigla tvrtku koja je prethodno bila u jako lošem stanju.

U prvih pola godine rođeno samo 46-oro djece

Danas su usvojena i polugodišnja izvješća o izvršenju javnih potreba udruga civilnog društva i udruga u kulturi, zatim o izvršenju Programa javnih potreba u sportu kao i Programa socijalnih davanja te Programa Općih javnih potreba u predškolskom odgoju i školstvu.

Vijećnik HDZ-a Nenad Tisaj je u okviru točke o socijalnim davanjima iznio upozorenje da je u prvih pola godine rođeno samo 46-oro djece što bi na godišnjoj razini moglo biti oko 90, a to je zabrinjavajući pad u odnosu na 133-oje djece koja su rođena 2016. godine.

O potrebi pronatalitetne politike govorio je i vijećnik Robert Marić. Gradonačelnik mu je odgovorio kako je Grad po tom planu napravio sve što je mogao.

Usvojena odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja “Ex vojarne Krka”

Gradsko vijeće je usvojilo odluku o izradi Urbanističkog plana uređenja “Ex vojarne Krka” kao područja za turističku namjenu i to kako je navedeno – s ciljem privlačenja posjetitelja i turista na područje obuhvata Plana i otvaranja pristupa Nacionalnom parku Krka iz pravca Knina.

Usvojena je i odluka o pristupanju Grada Knina Udruzi Lokalna akcijska grupa KRKA. Razlog je što će se ubuduće europska sredstva, umjesto preko ministarstava, distribuirati preko lokalnih akcijskih grupa.

Grad Knin kupio objekt u starom dijelu grada

Vijećnici su dali suglasnost na kupnju jednog objekta na križanju Zvonimirove i Nakićeve ulice za 50 tisuća eura u cilju obnove i oživljavanja stare gradske jezgre, a u okviru Intervencijskog plana. U planu je urediti ukupno osam stambenih jedinica.

Vijećnik Robert Marić upitao je zašto se kupuje baš taj objekt i kad će biti riješene ostale stambene jedinice, dodavši da će ovom dinamikom za to trebati sedam godina.

Dogradonačelnik Marijo Ćaćić je odgovorio da gledaju veliki broj objekata, a prvi kriterij je da se kupe objekti oko stare tržnice. Naglasio je kako se pazi na dinamiku da se taj posao odradi i da se uredi ukupno osam stambenih jedinica.

U objektu koji je kupljen uredit će se dvije ili čak tri stambene jedinice.

Vijećnička pitanja

– Za ono za što se optuživao HDZ u kampanji, to se sada događa gradskoj vlasti. Postoje tri zaposlenika gradske uprave koja sada ne znaju gdje su. Ima i napredovanja članova obitelji nekih koji su sudjelovali u kampanji, a članovi HDZ-a padaju dolje – konstatirao Nenad Tisaj i tražio komentar gradonačelnika.

– Nikakvih primjesa bilo čega tu nema. Jednostavno, potrebe za tim radnim mjestima nije više bilo – odgovorio je Jelić.

– Drugo moje pitanje vezano je za događaje u Uzdolju i Posedarju. Zašto lokalni mediji nisu ništa prenijeli o incidentu u Posedarju – postavio je svoje drugo pitanje Tisaj.

Novinar Hukneta mu je odgovorio da Posedarje nema veze s Kninom.

– Mi smo pravna država, osuđujemo sve incidente, ali ne smijemo biti rulja. Pustimo one kojima je to posao da odrade svoje. A odradili su dobro – komentirao je gradonačelnik Jelić.

Robert Marić je pitao kad će se održati Lag sjednica i dobio odgovor od dogradonačelnice da će biti uskoro.

Također je pitao kad će se sanirati Marića bara.

Stvar jer do Hrvatskih cesta – objasnio je pročelnik Ivica Brčina dodavši da će Grad i dalje pisati požurnice da se to riješi.

Vijećnica HDZ-a Maja Deronja pitala je postoji li mogućnost da se na stadionu NK Dinara postave reflektori.

– Trenutno smo u procesu izrade glavnog projekta za izradu reflektora – otkrila je dogradonačelnica Kristina Perić.

Maja Deronja postavila je i drugo pitanje, ovaj put vezano za ogradu iznad igrališta, odnosno iznad tribina Osnovne škole dr. Franje Tuđmana.

– Iznad tribina nalaze se ograda i dvoje vrata koja su zaključana. Postoji li mogućnost da se ta vrata otvore jer djeca preskaču ogradu – kazala je Deronja i upozorila da se može dogoditi tragedija.

– Ravnateljica škole je razgovarala s predstavnicima stanara obližnje zgrade no njima otvaranje vrata ograde očito smeta. Bitna nam je sigurnost djece. Također, u vezi sigurnosti djece, prijavili smo inspekciji objekt u kojem se nalazi trgovina Božo i inspekcija je odlučila da se objekt mora vratiti u prvotno stanje – odgovorila je dogradonačelnica Perić.

– To je bezvlašće. Odakle nekome pravo to raditi – nadovezao se gradonačelnik na činjenicu da stanari ne dopuštaju da se otvore vrata od ograde iznad tribina školskog igrališta.

Josip Bebek zanimao se za događanja u NK Dinara.

– Svojedobno je NK Dinamo uložio u NK Dinaru milijun i pol kuna. Zato je i postavljena ploča zahvale tom klubu i jednom čovjeku no novi je predsjednik kluba to skinuo. Maknuta je i zastavica HNS-a. Zašto? Molim da se to vrati na svoje mjesto – rezolutan je bio Bebek.

– Ne znam zašto bi netko uklonio ploču namijenjenu donatoru. Meni je važno da je tamo hrvatska zastava, za ostale ne znam trebaju li po protokolu tamo biti. Razgovarat ću s njima – odgovorio je gradonačelnik.

Vijećnicu MOST-a Mariju Ćurić zanimalo je stanje u vezi lagune.

– Što se dogodilo na sastanku s ministrom u vezi sanacije lagune? – pitala je.

– Sada treba napraviti sanacijski program koji će biti izrađen do kraja godine. Dio osnove za taj program smo već isfinancirali i dio analize napravili. Čekamo i još neke rezultate – odgovorio je gradonačelnik.

Ćurić je još pitala i što je s prostorom Sonica u Tomislavovoj koji je iznajmljen, a nije u funkciji. Zanimalo ju je i kome je to iznajmljeno.

– To je unajmio Božo komerc, a kako ga nije doveo u svrhu, pokrenut je postupak raskida ugovora – odgovorila je dogradonačelnica.

Dragan Miličević iz NL Marka Jelića pitao je koliko je za vrijeme aktualne gradske vlasti ugovoreno EU sredstava i koliko je uplaćeno u gradski proračun.

– Do sada je iz EU u gradski proračun uplaćeno 9,2 milijuna kuna i to kroz 11 projekata. Ukupna vrijednost projekata je 18,6 milijuna kuna – odgovorio je dogradonačelnik Ćaćić.

Današnju sjednicu je zbog izostanka predsjednice Gradskog vijeća Vedrane Požar vodio potpredsjednik Gradskog vijeća, Marinko Tokmakčija iz HDZ-a.

Tekst i foto: Ivica Šimić

Izbornik