• Naslovna
  • Kultura
  • Pogledajte tihe knjige za djecu koje izrađuje mlada Kninjanka Slađana Sović

Pogledajte tihe knjige za djecu koje izrađuje mlada Kninjanka Slađana Sović


Mlada Kninjanka Slađana Sović, po zvanju učiteljica razredne nastave, autorica je tihih slikovnica, neobičnih interaktivnih malih knjiga za djecu koje se ne čitaju, a koje su itekako korisne.

– Tiha knjiga je didaktička knjiga koja je namijenjena senzo-motoričkom razvoju djeteta. Kroz raznolike igre vezivanja, spajanja, slaganja i provlačenja djeca razvijaju koordinaciju ruke i oka te um i maštu. Budući da tiha knjiga nema tekst, dijete samo stvara svoju priču. Svaka stranica pruža novu platformu za učenje te potiče igru i kreativnost. Knjiga se izrađuje kao igračka, a na taj način dijete gotovo nesvjesno usavršava taktilne, motoričke, logičke i intelektualne vještine – objasnila nam je autorica Slađana Sović i otkrila kako je sve krenulo.

– Za interaktivnu slikovnicu odnosno tihu knjigu sam čula na fakultetu. Sama ideja i kvaliteta koju slikovnica nudi me je oduševila. I jednostavno, nabavila sam materijal i krenula u izradu. Prve tihe knjige sam izradila u dvanaestom mjesecu prošle godine, a do sada sam ih napravila sedam – kaže ova kreativna Kninjanka. Doznali smo i kojim se materijalima služi u izradi.

– Za podlogu koristim debeli filc, a elemente koji se nalaze na njoj izrađujem od tankog filca i eko kože. Osim toga koristim čičak, dugmiće, metalne drukere, patente i drugo – govori nam.

Nije još komercijalizirala svoj rad i nije bilo dogovora sa ozbiljnim nakladnicima, ali kaže da to nije isključeno.

Kninjani će njena nova ostvarenja moći vidjeti već ove jeseni.

– Upravo radim na novim slikovnicama, a u studenome ću predstaviti svoj rad u Narodnoj knjižnici Knin u okviru manifestacije Mjesec hrvatske knjige. Nadam se da ću svojom prezentacijom ukazati na kvalitete koje nudi tiha knjiga. Uz kvalitetan didaktički materijal može se olakšati usvajanje znanja i vještina te poboljšati sposobnosti kod djece. Poznato je da djeca najbrže uče kroz igru, a upravo im to tiha knjiga omogućuje – referirala nam je kreativna kninska učiteljica.

Pogledajte u videu kako izgleda jedna od Slađaninih tihih slikovnica.

? #tihaknjiga

Gepostet von Slađana Sović am Sonntag, 31. März 2019

I. Š.

Izbornik