• Naslovna
  • Društvo
  • Za razvoj poduzetništva u Kninu potpisano devet ugovora o dodjeli 12,3 milijuna bespovratnih kuna

Za razvoj poduzetništva u Kninu potpisano devet ugovora o dodjeli 12,3 milijuna bespovratnih kuna


Devet ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekte na području Grada Knina ukupne vrijednosti 12,3 milijuna kuna, pri čemu je 10,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, potpisali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric s poduzetnicima s područja Grada Knina i gradonačelnikom Markom Jelićem kao predstavnikom grada odnosno nositelja projekta, izvijestio je ŠibenikIN.

U sklopu Poziva „Razvoj poduzetništva u Gradu Kninu“ potpisano je sedam ugovora ukupne vrijednosti 3,5 milijuna kuna, kojima se poduzetnicima na području Grada Knina dodjeljuje 2,85 milijuna kn bespovratnih sredstava. Provedbom ovih projekata predviđeno je očuvanje postojećih 39 radnih mjesta te otvaranje novih 15 radnih mjesta, a ukupna alokacija od 22,2 milijuna kn ima za cilj jačanje gospodarske aktivnosti i poboljšanju konkurentnosti poduzetnika na području grada.

Također, u okviru Poziva „Provedba Intervencijskog plana Grada Knina“, s alokacijom od 106,3 milijuna kn namijenjenih za financiranje infrastrukturnih projekata na području grada Knina, sklopljen je ugovor za projekt „Izgradnja pješačko-biciklističkog mosta na Orašnici i uređenje šetnice prema Krčiću“ ukupne vrijednosti 5,8 milijuna kn kojim se Gradu Kninu dodjeljuje 4,9 milijuna kn bespovratnih sredstva.

Temeljem Poziva „Priprema dokumentacije i izgradnja kapaciteta za provedbu intervencijskih planova malih gradova na ratom pogođenim područjima“ sklopio se i ugovor za projekt „Izgradnja kapaciteta za provedbu Intervencijskog plana Grada Knina“ ukupne vrijednosti 3 milijuna kn kojim se Gradu Kninu dodjeljuje 2,5 milijuna kn bespovratnih sredstava, uz ukupnu moguću alokaciju od 11,5 milijuna kuna.

– Potpisom ovih ugovora i realizacijom ugovorenih projekata zajedničkim snagama potičemo rast i razvoj Knina i unapređujemo kvalitetu života stanovnika toga područja. Ulaganja se usmjeravaju u različita područja koja su identificirana u Intervencijskom planu, pri čemu je ključna ispravna detekcija problema i zahtjeva na samom terenu. Konstruktivna i plodonosna suradnja s partnerima na terenu, gradom, županijom i regionalnim koordinatorom, daje najveću snagu ovom programu – istaknula je prilikom uručenja ugovora ministrica Žalac.

Navedeni pozivi rezultat su Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Riječ je novom pristupu integriranih ulaganja u pet odabranih depriviranih pilot područja (Petrinja, Knin, Vukovar, Benkovac i Beli Manastir s Dardom), a s ciljem njihovog fizičkog, socijalnog i gospodarskog oporavka.

Naime, kao jedno od pet područja za provedbu Programa Grad Knin na raspolaganju ukupno ima više od 22 milijuna eura iz ESI fondova. Uz podršku Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Grad Knin izradio je Intervencijski plan (IP) u kojima su definirani projekti koje Grad planira provesti do kraja 2023. godine. U okviru provedbe Intervencijskog plana grada Knina, sklopljeno je 6 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Ukupni iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 6,5 milijuna kuna.

Tekst i foto: ŠibenikIN

Izbornik