• Naslovna
  • Politika
  • Aralica otkrio što mu je Tuđman rekao na tvrđavi: Knin više nikada neće biti ključan

Aralica otkrio što mu je Tuđman rekao na tvrđavi: Knin više nikada neće biti ključan


Primajući danas Nagradu Grada Knina za životno djelo akademik Ivan Aralica je otkrio što mu je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman rekao na kninskoj tvrđavi, 6. kolovoza 1995. godine, dan poslije oslobođenja Knina.

Po Araličinim riječima, Tuđman mu je rekao kako Knin više nikada neće biti ključan te mu je otkrio namjeru o “probijanju” Velebita (trasa današnje autoceste koja zaobilazi Knin) s ciljem stvaranja nove geostrateške situacije u Hrvatskoj.

Odmah je danas 89-godišnji Aralica uvidio da je rekao nešto što nikako nije trebao pa je pokušao ispeglati izrečeno, no poprilično bezuspješno.

Podsjetimo, Knin je oduvijek bio prirodna spona kontinentalne Hrvatske i Dalmacije. Zvan je u stara vremena ključem Hrvatske i vratima Dalmacije.

I u bliskoj prošlosti imao je ključnu prometnu ulogu, Dok nije bilo sadašnje autoceste, Zagreb i Split povezivala je samo državna cesta D1 koja prolazi kroz Knin.

Zamisao o suvremenome cestovnom povezivanju Splita i Zagreba na razini autoceste iznio je u javnost akademik Josip Roglić 1961. godine. Predložio je koridor odnosno trasu kojom se išlo još u staro rimsko doba i koja je naravno prolazila kroz Knin.

Za vrijeme Hrvatskog proljeća inicijativa je ozbiljno zaživjela, a autocesta se trebala zvati “Kralja Tomislava”.

Gašenjem Hrvatskog proljeća ta ideja zamire, a autocesta se proglašava nacionalističkim projektom.

Krajem devedesetih ponovno se kreće s inicijativom za gradnju autoceste, no ovaj put s trasom koja zaobilazi Knin u širokom luku.

Za tu trasu je u Hrvatskom Saboru glasao i tadašnji saborski zastupnik HDZ-a i kninski gradonačelnik Josip Odak, što je politički kuriozitet za proučavanje.

Epilog svi dobro znamo. Imamo autocestu koja je naš grad zaobišla i učinila ga slijepim crijevom.

Knin definitivno više nije ključan i nikada više neće ni biti. Rečeno – učinjeno!

I. Š.

Izbornik