• Naslovna
  • Društvo
  • XII. Zvonimirovi dani: Okušaj se u srednjovjekovnom kulinarskom izazovu!

XII. Zvonimirovi dani: Okušaj se u srednjovjekovnom kulinarskom izazovu!


U sklopu srednjovjekovnog festivala Zvonimirovi dani, organizatori pripremaju pravi kulinarski izazov na Kninskoj tvrđavi. Vatra, srednjovjekovne namirnice i začini, kuhanje po receptu – sve to i puno više bit će dio srednjovjekovnog kulinarskog natjecanja ‘Tri, dva, jedan – ubij u kuhanju!’, koje će se održati u subotu, 8. lipnja u 18 sati među zidinama najveće tvrđave u Hrvatskoj u kraljevskom gradu Kninu.

Kulinarsko natjecanje je nastalo kao suradnja između organizatora festivala, idejnih začetnika i voditelja Kulinarskog vremeplova – projekta koji nastoji približiti prehranu od prapovijesti, antike, srednjeg vijeka pa sve do 18. stoljeća, nastalog u suradnji Muzeja grada Šibenika, Muzeja betinske drvene brodogradnje, Gradskog muzeja Drniš, Kninskog muzeja, NP Krka i Turističko-ugostiteljske škole.

Kako će se natjecatelji snaći u strogo srednjovjekovnim uvjetima; koristeći samo vatru, srednjovjekovne namirnice i začine, pratit će i ocjenjivati članovi stručnog žirija: Marko Jelić, gradonačelnik grada Knina, Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika, Biserka Šmit, profesorica u Turističko-ugostiteljskoj školi Šibenik te Josip Zore, chef novootvorenog kninskog restorana Tvrđava. Osim pripreme mesa na srednjovjekovni način, natjecatelji će se okušati u izradi knedli kraljice Jelene.

– Kulinarsko natjecanje samo je dio bogatog i zanimljivog programa 12. Zvonimirovih dana. Srednjovjekovni festival Zvonimirovi dani održat će se od 6. do 8. lipnja na Kninskoj tvrđavi. Druga po veličini fortifikacijska utvrda u Europi u te dane vraća se u 11. stoljeće – slavno doba vladavine kralja Dmitra Zvonimira – poručuju organizatori.

Ova kulturno-povijesna manifestacija održava se od 2008. godine, a organizatori su udruga Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira, Grad Knin, Turistička zajednica grada Knina i Kninski muzej.

– Viteške skupine i kaskaderi odjeveni su u replike viteških odora iz tog doba, a utvrdom koračaju kraljevski vojnici koji posjetiteljima pružaju uvid u način života hrvatskog kraljevskog grada kakav nećete doživjeti nigdje drugdje – dodaju.

Srednjovjekovne igre, glazba i ples, srednjovjekovni sajam, radionice za djecu, viteški i streličarski turniri te svečani prizor dolaska kralja Zvonimira i kraljice Jelene na Tvrđavu, nude poseban doživljaj za sve posjetitelje. U posjeti kninskoj tvrđavi dočekat će vas tako vitezovi kralja Zvonimira i srednjovjekovni park s raznim igrama, katapultom, kovnicom novca, streličarstvom i viteškim taborom. Na raspolaganju su i drveni vrtuljak za djecu, giljotina, stup srama, a možete se ogrnuti plaštom kralja i kraljice te s krunom na glavi, barem na trenutak, zavladati tvrđavom.

Sve posjetitelje očekuje i prava glazbena poslastica pod zvjezdanim nebom u subotu, 8. lipnja od 22 sata na završnici festivala – opera Nikola Šubić Zrinski. Operu će izvesti članovi Opere HNK u Zagrebu i to u skraćenom obliku s klavirom, a trajat će 70 minuta.

Svi zainteresirani za sudjelovanje u kulinarskom natjecanju mogu se prijaviti osobnim dolaskom u ured Turističke zajednice grada Knina na adresi Tuđmanova 24, putem e-maila kontakt@zvonimirovi-dani.info ili na broj telefona 022 664 822. U jednoj ekipi može biti od tri do pet osoba. Broj prijava je ograničen, stoga požurite i ne propustite ovaj event za pamćenje!

Izbornik