• Naslovna
  • Kultura
  • U šibenskoj knjižnici izložba Kninjana – polaznika “Uvoda u dizajn”

U šibenskoj knjižnici izložba Kninjana – polaznika “Uvoda u dizajn”


Piše: Milan Zoričić

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta u Kninu, a uz suradnju s udrugama Fortdesign, Atribut i Porta tromjesečni tečaj „Uvod u dizajn“ voditelja Milana Zoričića, kao što smo već pisali, bio je predstavljen izložbom na kninskoj tvrđavi.

Izložba je upravo preseljena u predivan prostor šibenske Gradske knjižnice Juraj Šižgorić, jednog od ljepših zdanja našeg velikog arhitekta Ivana Vitića gdje će se moći razgledati do kraja mjeseca.

Komentari i kritike su više nego dobri.

Na izložbi u šibenskoj knjižnici izložena su djela Petre Ujević, Elektrine Skelin, Milice Maričić, Tine Kanaet, Borke Grčić Marin, Dražane Knežević, Perice Kalata, Tode Čolovića, Irine Sinobad i Amande Tice.

Ove izložbe bi trebale biti kao jedan mali HOMMAGE najvećoj umjetničkoj školi Bauhaus kojoj se ove godine slavi 100 god. osnutka.

Bauhaus je bila škola za arhitekturu i primijenjenu umjetnost u Njemačkoj (1919.-1933.) gdje nastaju pokušaji ostvarenja sinteze autonomne umjetnosti i oblikovanja upotrebnih predmeta – dizajn.

Osnovao ju je arhitekt Walter Gropius 1919. godine u Weimaru te se preselila u Dessau i tamo trajala do 1933. godine. Za to vrijeme škola je izvršila revoluciju u arhitekturi i estetskim konceptima, kao i u praksi.

Walter Gropius, Hannes Meyer, Laslo Móholy-Nágy i Vasilij Kandinski snažno su utjecali na modernu arhitekturu 20. stoljeća. Walter Gropius uz Ludwiga Mies van der Rohea i Le Corbusiera bio je najznačajniji arhitekt 20. stoljeća, pionir moderne arhitekture.

Nakon dolaska nacista na vlast i zabrane daljnjeg rada Bauhausa, emigirira 1934. godine u London, a 1937. u SAD, gdje predaje na Harvardu i u Chicagu osniva New Bauhaus. Gropius je 1944. godine dobio američko državljanstvo nakon čega je 1945. godine s kolegama u Cambridgu osnovao projektnu tvrtku The Architects’

Bauhaus je, dakle, osnovan 1919. u Weimaru, gdje su tada na vlasti bili socijal-demokrati, (Weimarska Republika). S vrhunskim umjetnicima i izvrsnim pedagozima (L. Feininger, G. Mucha, Paul Klee, Oskar Schlemmer, Vasilij Kandinski, Laslo Móholy-Nágy itd.) Gropius je vodio dva tečaja – materijali i tehnike obrade (ručne i strojne): crtanje, projektiranje i teorija oblika.

Škola je djelovala u tri Njemačka grada: Weimaru  od 1919. do 1925.), Dessau (od 1925. do 1932.) i Berlinu ( od 1932. do 1933.), pod ravnanjem tri različita arhitekta, direktora: Waltera Gropiusa (od 1919. do 1927.), Hannesa Meyera (od 1927. do 1930.) i Ludwiga Miesa van der Rohe od ( 1930. do 1933.). Tada je škola zatvorena, od strane nacista.

Izbornik