Gradsko vijeće usvojilo prvi ovogodišnji rebalans


Gradsko vijeće usvojilo je prvi ovogodišnji rebalans proračuna.

Rebalans: Višak veći od projiciranog 

Proračun za 2019. godinu iznosi 93,5 milijuna kuna. Od toga iznosa 5,9 milijuna kuna se odnosi na kredit za modernizaciju javne rasvjete, 1,7 milijuna kuna na projicirani višak, a 85,9 milijuna na planirane prihode i primitke.

Nasuprot projiciranom, konstatiran je višak od 2,8 milijuna kuna, a povećani su i prihodi poslovanja i to za 1,2 milijuna kuna.

Što se tiče rashoda, najveća promjena je na stavci za plaće koja je narasla za 2,1 milijun kuna od čega se 1,2 milijuna odnosi na javne radove, dio na novozaposlene u vrtiću, a dio na zakonsko usklađivanje osnovice.

Rebalansom su narasli i materijalni rashodi i to za 1,9 milijuna kuna, a najveći dio tog iznosa odnosi se na pripremu dokumentacije za projekte iz Intervencijskog plana.

Izvješće o izvršenju proračuna: 2018. godine prihodi i primici za 27 milijuna kuna veći nego godinu ranije

Vijeće je usvojilo i izvješće o izvršenju proračuna za 2018. godinu.

Što se tiče prihoda i primitaka izvršeno je 69,4 milijuna kuna od planiranih 74,3 milijuna što je indeks od 93,5 posto.

U izvještaju se i doznaje da su prihodi i primici u 2018. godini bili za 27 milijuna kuna veći nego godinu ranije, a tome je uglavnom pridonio novi Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave.

U okviru ove točke dnevnog reda vijećnik HDZ-a Marinko Tokmakčija je tražio da mu se dostave usporedni podaci o visini poreza na dohodak iz 2017. i 2018. godine. On, ali i vijećnica MOST-a Marija Ćurić zanimali su se što je s onim građanima i pravnim osobama koji ne plaćaju komunalne i ostale naknade gradu.

Dogradonačelnica Kristina Perić je odgovorila da se poduzimaju sve mjere prisilne naplate. Dodala je da se prije nakon slanja opomena nisu poduzimale daljnje radnje zbog čega će se neki dugovi morati i otpisati.

Od gradonačelnika smo doznali da se nekim poduzetnicima dužnim i po 250 tisuća kuna gledalo kroz prste pa su dugovi otišli u zastaru.

Vijećnica MOST-a Marija Ćurić zatražila je popis građana i poduzetnika kojima su otpisani dugovi i to će dobiti pismenim putom.

Dužan Gradu je i MORH i to 1,3 milijuna kuna.

Usvojeno izvješće o radu gradonačelnika

Kninski parlament usvojio je i izvješće o radu gradonačelnika za drugu polovicu prošle godine.

Iz opširnog pisanog izvještaja gradonačelnik je istaknuo vraćanje dugova i uredno poslovanje Grada, prijavljivanje projekata Intervencijskog plana, povećanje potpora poduzetnicima i zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih kroz javne radove, ali i poboljšanje kulturnog i društvenog života.

“U želji da naš grad prikažemo u pozitivnom svjetlu, da nas ostatak države doživi kao grad u koji vrijedi doći u posjet, grad koji nije na zapećku događanja i grad koji ima ljude s idejama – pristupilo se organiziranju brojnih događanja različitih žanrova, od klasike i alternative preko etna do jazza, od Mozartove opere do koncerata S.A.R.S.-a, Miroslava Škore i Lidije Bačić, od gostovanja kazališnih družina i zborova do Adventa na kojem je bilo 13 koncerata”, stoji između ostaloga u gradonačelnikovom izvještaju.

Od 27 točaka dnevnog reda, danas je obrađena 21 točka, a sjednica će se nastaviti sutra u 15:30 sati.

I. Š.

Izbornik