• Naslovna
  • Društvo
  • Stanje na Orašnici danas puno bolje; Kompletna sanacija sporne lagune košta 250 milijuna kuna

Stanje na Orašnici danas puno bolje; Kompletna sanacija sporne lagune košta 250 milijuna kuna


Stanje na Orašnici danas je puno bolje, izvijestio je za Huknet načelnik Stožera civilne zaštite grada Knina, Marijo Ćaćić.

– Otpadne vode ne idu više u Krku, a barijere su “uhvatile” sav otpad. Na terenu je i čamac pomoću kojega je pokošena i uklonjena trava na koju se sakupio otpad – izvijestio je Ćaćić.

Na terenu je bio i potpisnik ovih redaka i doista sve izgleda bolje. No, danas je lijepo vrijeme, a sutra opet zovu kišu, tako da se mogu opet pojaviti problemi.

Inače, Hrvatske vode su, nakon što im je to naloženo od vodopravne inspekcije, angažirale tvrtku Ind-Eko čiji radnici su sada na terenu. Postavili su 12 barijera i brinu o sakupljanju otpada i prevenciji njegovog širenja u Krku.

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Marko Jelić govorio je o koracima koje je Grad poduzeo, ali i o mogućem trajnom rješenju problema.

– Od ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića zatražili smo jutros hitan sastanak. Ta laguna je uvrštena kao crna točka u Europskoj uniji i njena sanacija treba se financirati iz EU fondova. Potpuna sanacija bi koštala oko 250 milijuna kuna. Prethodno treba napraviti i potrebne studije poput studije utjecaja na okoliš – izvijestio je gradonačelnik.

I. Š.

Izbornik