• Naslovna
  • Politika
  • Priopćenje kninskog HDZ-a u vezi sjednica Gradskog vijeća koje će biti održane danas

Priopćenje kninskog HDZ-a u vezi sjednica Gradskog vijeća koje će biti održane danas


Kninski HDZ objavio je na svojoj facebook stranici priopćenje u povodu sjednica Gradskog vijeća koje će biti održane danas. Priopćenje je potpisao predsjednik kninskog HDZ-a Nikola Blažević. Prenosimo ga u cijelosti:

“Za danas su zakazane dvije sjednice Gradskog vijeća Grada Knina. Jedna je tematska, vezana uz rad Opće i veteranske bolnice Hrvatski ponos Knin, a druga radna, zakazana je dva sata poslije. Prije godinu dana Hrvatska demokratska zajednica oglasila se priopćenjem kojim je prozvala aktualnu kninsku vlast za neizvršavanje predizbornih obećanja i izostanak kvalitetnih konkretnih mjera za poboljšanje gospodarskog i socijalnog stanja u Kninu. Od strane aktualne vlasti tada je izostala bilo kakva reakcija u odnosu na iznesene primjedbe. Nepunih godinu dana poslije nije se puno promijenilo, osim što gradska vlast skreće pozornost s gradskih na županijske pa i državne teme. Danas se, primjerice, susrećemo sa samoinicijativnim prijedlogom pojedinih vijećnika za održavanjem tematske sjednice o radu ustanove kojoj Gradsko vijeće nije nadležno po nijednom pravnom ili bilo kom drugom osnovu. Skrb za uspješan rad jedne tako važne ustanove je svakako hvale vrijedan čin, no valja znati da Šibensko-kninska županija kao njen osnivač sustavno prati rad bolnice i radi na poboljšanju bolničkih usluga pa je za očekivati da će to adekvatno prezentirati i na predmetnoj sjednici. Unatoč tome, problemi u radu i u svezi s radom OVB Hrvatski ponos Knin (ako ih ima) ne bi se trebali rješavati na tematskoj sjednici Gradskog vijeća Grada Knina nego među subjektima kojima je rad bolnica u zakonskom djelokrugu poslova. U kojoj mjeri će pojedini vijećnici suvislo raspravljati o, za neke od njih, relativno kompliciranom bolničkom sustavu, ostaje za vidjeti na samoj sjednici.
Brzopotezno je zakazana još jedna sjednica Gradskog vijeća, na kojoj kao točka dnevnog reda strši prijedlog za razrješenje ravnateljice Dječjeg vrtića Cvrčak. Radi se o ponovnom razrješenju HDZ-ove ravnateljice Anite Ercegovac, inače društveno prilično angažirane građanke Knina te predsjednice najaktivnije i najproduktivnije udruge za djecu i mlade u gradu pa i šire. Aktualna vlast ponovnim prijedlogom za razrješenjem gđe. Ercegovac ne objašnjava javnosti zbog čega je nadležni sud pravomoćno poništio prethodnu odluku o njezinom razrješenju kao nezakonitu, kao što ne objašnjavaju javnosti koja je njihova odgovornost za tako donesenu sudsku odluku. Ostaje za vjerovati da oni vijećnici koji prije 16 mjeseci nisu podržali razrješenje Anite Ercegovac neće to učiniti ni ovaj put te da će proraditi savjest dijela preostalih vijećnika odnosno da odluka o razrješenju ravnateljice vrtića neće dobiti potrebnu vijećničku većinu.
U ovom trenutku je, dakle, potpuno jasno da je fokus odnosa prema kninskoj vlasti na javnosti odnosno na građanima kojih se itekako tiče njihov rad. Do tih istih građana bi trebalo doći putem medija, no tu će teško doći do značajnijih promjena dok rad gradske uprave prate pojedini novinari koji to čine potpuno suprotno etici novinarskog poziva. Što se tiče Gradskog vijeća razvidno je da četiri prava oporbena vijećnika u ovom trenutku ne mogu bitnije utjecati na odluke vladajućih. Stoga, oni mogu biti gotovo pa bezbrižni dok im tzv. ”oporbeni” vijećnici postavljaju pitanja reda važnosti i reda logike kada će se i kako graditi ceste na području drugih općina ili dok s njima u zapozorju dogovaraju kako će i na koji način ugraditi pojedini amandan u gradski proračun.
Na prava pitanja koja im se postavljaju ili ne odgovaraju ili ismijavaju one koji im postavljaju takva pitanja, no svakako bi bilo dobro kada bi odgovorili građanima:
1. Što namjeravaju poduzeti u odnosu na primjedbe građana i poduzetnika na enormno povećanje troškova usluge odvoza otpada od strane nadležnog gradskog poduzeća (trostruko u odnosu na dosadašnje cijene za pojedine korisnike)?
2. Kada namjeravaju odgovoriti na vijećničko pitanje o visini investicija i o broju poduzetnika koji su investirali u Grad Knin u protekle dvije godine? (op. p. podaci o investicijama nisu tajni podatak, a na postavljena pitanja se ne odgovara protupitanjima).
3. Koji je to potentni investitor uzeo u zakup restoran na Tvrđavi i što sve možemo očekivati iz njegova uslužnog repertoara kojim je kao jedini (?!) prijavljeni ponuditelj prošao na natječaju i ”ispunio sve uvjete iz natječaja”, kako to tvrde odgovorni u gradskoj upravi?
4. Zbog čega je obustavljena izrada Izmjena i dopuna (III) Prostornog plana uređenja Grada Knina ili zbog čega Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nije dalo pozitivno mišljenje na Stratešku studiju procjene utjecaja na okoliš i druge akte u svezi s predmetnim izmjenama.
5. Što je s drugim predizbornim obećanjima poput sprječavanja iseljavanja, porastom zapošljavanja, gradnji mosta u Raškovićima, otvaranju restorana na Krčiću, ubrzanoj realizaciji projekta Integralne regeneracije…..
Pitanja je puno, a ima ih još. Za ovaj put toliko. Zainteresirana javnost svakako ima pravo znati odgovore na postavljena pitanja, a gradska vlast dužna im je dati te odgovore bez da se rugaju i s onima koji su ih birali.

HDZ KNIN
Nikola Blažević, predsjednik”

Izvor: FB Stranica HDZ KNIN

Izbornik