Gradsko vijeće usvojilo programe potpora turizmu, gospodarstvu i poljoprivredi


Gradsko vijeće usvojilo je danas programe potpora turizmu, gospodarstvu i poljoprivredi koji će se financirati iz gradskog proračuna i koji nisu vezani za program iz Intervencijskog plana. Predstavio ih je dogradonačelnik Marijo Ćaćić.

Program potpora poljoprivredi

Novi program potpora poljoprivredi donosi izmjene koje će ići na ruku poljoprivrednicima budući da su znatno povećani iznosi pojedinačnih potpora, ali i postotak učešća Grada.

Do sada je zainteresiranost poljoprivrednika za ove potpore bila jako mala pa se novim programom nastojala pojednostavniti procedura.

Porazni su podaci da su kninski poljoprivrednici u 2017. godini iskoristili samo 23 tisuće kuna potpora, a u 2018. godini 94 tisuće od 200 tisuća kuna raspoloživih sredstava.

Ove godine je plan iskoristiti pa čak i premašiti tih 200 tisuća kuna, a poljoprivrednike će se informirati putem letaka, medija i savjetodavne službe kako bi se prijavili i “uzeli” sredstva, referirao je predlagatelj.

Potpore mladim poljoprivrednicima, zatim one za očuvanje i proširenje stočnog fonda te za ulaganje u sektor biljne proizvodnje povećane su s 10 na 30 tisuća kuna po jednom korisniku, a postotak učešća Grada povećan je s 50 posto na 80 do 85 posto.

I ove godine će se davati potpora za izradu dokumentacije za EU projekte, a potpuno nova mjera je potpora ulaganju u preradu vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

Program potpora gospodarstvu

Gradsko vijeće usvojilo je i program potpora gospodarstvu, a u odnosu na prošlu godinu povećani su iznosi i postotak učešća Grada.

Predlagatelj je izvijestio da su 2017. godine dodijeljene samo četiri potpore ukupne vrijednosti 14 tisuća kuna, a 2018. godine 56 potpora vrijednih 442 tisuće kuna.

Ove godine je predviđeno 400 tisuća kuna.

Program potpora turizmu

Po prvi put Grad ima program potpora razvoju turističke ponude kojega je danas usvojio kninski parlament.

Unutar programa teškog 200 tisuća kuna su tri mjere i to potpore za izgradnju bazena, potpore za poboljšanje uvjeta i povećanje kategorizacije te za obavljanje ugostiteljske djelatnosti na postojećim OPG-ovima.

U ovoj točki dnevnog reda raspravljalo se općenito o turizmu pa smo doznali da je Ante Šimić iz Kninskog muzeja hotelima na obali podijelio 100 tisuća promidžbenih letaka kninske tvrđave. Doznali smo i da je u subotu započela sezona prodaje karata na tvrđavi te da je u ponedjeljak prodano čak 120 pojedinačnih ulaznica. Novost je i da Nacionalni park Krka “ulazi” na tvrđavu sa svojom suvenirnicom.

Govorilo se i o lošim stvarima. Gradonačelnik Marko Jelić je izvijestio da je pisao županu kao čelniku županijske Turističke zajednice prosvjedujući zašto u njihovom promidžbenom spotu nema ni Dinare ni tvrđave.

Kao lošu novost gradonačelnik je naveo i kašnjenje Ureda državne uprave vezano za rješenje statusa vojarne Krka. Osvrnuo se i na rad kninske Turističke zajednice naglasivši da bi morala biti znatno aktivnija.

Vijećnička pitanja

Priličan broj vijećničkih pitanja bio je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća koja je, iako sa samo 7 točaka dnevnog reda, trajala dva i pol sata.

Marinko Tokmakčija iz HDZ-a pitao je što je s velikim EU projektom. Dogradonačelnik Marijo Ćaćić mu je odgovorio da će svi projekti biti prijavljeni do kraja ove ili najkasnije do polovice iduće godine, a da će do kraja mandata ove vlasti biti realizirano 80 posto Intervencijskog plana.

Nenad Tisaj iz HDZ-a se zanimao za natječaj za restoran te je dobio odgovor da je stigla samo jedna prijava, ali da ista zadovoljava sve uvjete te da bi restoran uskoro trebao početi raditi.

Josip Bebek iz HDZ-a je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da se u okruženju Spomenika pobjede na trgu odvijala dječja utrka biciklima nazivajući situaciju morbidnom. Gradonačelnik Jelić mu je odgovorio da Grad nema ništa s utrkom, ali da je spomenik dio trga i da djeca ne bi trebala nikome smetati.

HDZ-ov Goran Mrnjavac je pitao gradonačelnika da nabroji tri investitora u Kninu u zadnje vrijeme. Jelić mu je odgovorio protupitanjem: “Što se od tvrtki otvorilo kad je na vlasti bio onaj koji vam je predložio to pitanje?”.

HDZ-ov Marko Šešo je pitao postoji li zakon po kojemu su podaci o investicijama tajni. Jelić mu je odgovorio da ne razumije pitanje i ne zna odgovor na njega.

Marija Ćurić iz MOST-a, koja je danas jedina bila suzdržana kod usvajanja potpora poljoprivredi, gospodarstvu i turizmu, upitala je je li se išta iz Intervencijskog plana vratilo u proračun. Ćaćić joj je odgovorio da je potpisan ugovor vezan za restoran kojim će se u proračun vratiti 559 tisuća kuna EU sredstava te 79 tisuća iz Fonda za sufinanciranje.

Dragan Miličević s Nezavisne liste Marka Jelića upitao je namjerava li se adaptirati još prostora za potrebe vrtića s obzirom da potreba postoji. Gradonačelnik mu je odgovorio da za sada postoje dvije takve solucije i to stare škole u Biskupiji i u Vrpolju.

I. Š.

 

 

 

 

Izbornik