NP Krka predstavlja svoje pješačke staze: Perice, 1.800 m


Piše: Katia Župan, NP Krka

Mjesto na kojemu je prije četiri stoljeća drveni most spajao dvije moćne utvrde

U selima uz Krku već se stoljećima prepričava legenda o nesretnim mladencima i tužnome ocu, knezu Bogoju, koji je u zidove utvrda Nečven i Trošenj dao zazidati dvije seoske djevojke, sestre blizanke, da danju i noću plaču za njegovim sinom Bogdanom, koji se utopio spašavajući svoju zaručnicu Miljevu od strašnoga zmaja. Bedemi tih srednjovjekovnih gradova oduvijek su privlačili pažnju ovdašnjih ljudi. Sam njihov položaj, visoko na rubovima kanjona, na suprotnim obalama jedne rijeke, razbuktava maštu i doziva priče o slavnoj prošlosti knezova Šubića i Nelipića, hrvatskih plemićkih obitelji, gospodara dviju utvrda.

Utvrda Nečven, iznad lijeve obale Krke, sagrađena je u 13. ili početkom 14. stoljeća. Podignuta je na mjestu na kojemu je preko Krke prelazio put iz jugoistočne Dalmacije prema Bukovici i Ravnim kotarima. Gotovo je sigurno da je Nečven bio obiteljski posjed još od vremena dolaska Nelipića na prostor Promine. Grad ili utvrda u njihovoj vlasti prvi put se spominje 21. rujna 1376. U prvoj polovici 16. stoljeća, oko 1522. godine, Nečven su osvojili Turci. Postao je središte nahije a potom i kadiluka. Početkom Kandijskog rata, 1647. godine, mletački uskoci na čelu s don Stjepanom Sorićem porušili su most na Krki podno Nečvena. Nečven pripada redu najznačajnijih spomenika srednjovjekovne fortifikacijske arhitekture u Dalmaciji. Nažalost, zidine su degradirane a kula i sjeveroistočni dio obodnih zidova srušeni eksplozijom 1921. godine i prirodnim potresima. Ipak, putnici će opet prelaziti most između tih dviju utvrda: Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ povezat će ih novim, visećim pješačkim mostom.

Spuštajući se niz stazu Perice, što polazi iz mjestašca Nečven, koje se u cijelosti nalazi u granicama Nacionalnog parka „Krka“, doći ćete do vode i do Bibića brzaca, mjesta koje označava kraj plovnoga toka rijeke Krke. Tu se okreću brodovi koji putnike voze na izlet od Roškoga slapa do manastira Krka i srednjovjekovnih utvrda Nečven i Trošenj, koje su se do sada mogle vidjeti samo iz broda. Ako se spustite do brzaca, Nečven i Trošenj vidjet ćete iz žablje perspektive i osjetiti strahopoštovanje putnika koji su nekoć prelazili drveni most preko rijeke što je spajao dvije utvrde u posjedu moćnih suparničkih obitelji.

Izbornik