• Naslovna
  • Politika
  • Priopćenje za javnost kninske gradonačelnice: “Umjesto da dođe u gradsku upravu, Klarin po ulici skuplja poluinformacije i neistine”

Priopćenje za javnost kninske gradonačelnice: “Umjesto da dođe u gradsku upravu, Klarin po ulici skuplja poluinformacije i neistine”


PisanjeU povodu konferencije za novinare SDP-a Šibensko-kninske županije održane jučer u Šibeniku, kninska gradonačelnica Josipa Rimac reagirala je priopćenjem za javnost kojega donosimo u cjelosti.

“Dana 10. prosinca 2013. godine tiskovnu konferenciju održalo je vodstvo županijske organizacije SDP-a Šibensko-kninske županije predvođeno saborskim zastupnikom i načelnikom Općine Tisno Ivanom Klarinom i županijskim potpredsjednikom Mirkom Antunovićem, ujedno i predsjednikom GO SDP Knin. U konfuznom obraćanju javnosti ”istinoljubivi esdepeovci” dotakli su se svega i svačega pa su se tako zalagali za slobodu medija, komentirali sudske presude, pogrešno zbrajali isplaćene iznose za kupnju nekretnina, kvalificirali pojedina ponašanja kao kaznena djela, vršili pritisak na pravosudna tijela zbog neprocesuiranja onoga što je po njima nesporno, kvalificirali beznačajni i subjektivni internetski portal neovisnim te su se, naposlijetku, bavili ideološkim pitanjima vjere i domoljublja.
Inače se nemam običaj osvrtati na periferna blaćenja mojeg imena i djela, no ovaj put ću to učiniti iz poštovanja prema istupu zastupnika u Hrvatskom saboru, ali ni u kom slučaju iz poštovanja prema osobi koja tu dužnost obnaša. Kada bi u današnjoj hrvatskoj vlasti postojao red onda bi saborski zastupnici bili predstavnici svih građana te svih gradova i općina na svom području. Nažalost, zastupnik koji je istupio na tiskovnoj konferenciji nikad nije došao u kninsku gradsku upravu i zatražio informacije o projektima koji se realiziraju u Kninu. Nikad se nije iz prve ruke interesirao za potrebe i probleme svoje baze čime bi izbjegao skupljanje poluinformacija i neistina po ulici. Ovo tim više što sam kao gradonačelnica uvijek dostupna svima onima koji žele pomoći građanima grada Knina, a u radu se pridržavam svih usvojenih i prihvaćenih normi transparentnosti. U cijeloj medijskoj hajci kojoj sam izložena nije bio neočekivan ni današnji članak u Slobodnoj Dalmaciji, potpisan (ili bi bolje bilo reći prepisan) od još jedne novinarke koja se dugi niz godina bavi mojim medijskim blaćenjem. Iz svega je razvidno da postoji udruženi medijski linč kojem se ipak moram oduprijeti, posebice kraj činjenice da iza njega ne stoji borba za medijske slobode već, naprotiv, politički motiviran napad sa precizno određenom metom. Obzirom da su okolnosti koje me okružuju i optužuju takve kakve jesu prisiljena sam reagirati na ovakav način, štiteći svoj osobni i profesionalni integritet. Nemam namjeru i neću ulaziti u svaku od navedenih neistina koje su iznesene, no na neke od njih svakako moram reagirati radi istine koju građani Knina i Šibensko-kninske županije moraju znati.
Prije svega, Grad Knin i ja kao gradonačelnica nismo izvršili nikakav medijski pritisak tražeći od pojedinaca koji neosnovano rabe naziv ”Grad Knin” da to više ne čine, istovremeno ih upoznavajući sa statutarnim odredbama koje propisuju postupak kojima se taj naziv eventualno može koristiti. Koliko je taj portal objektivan nemam dovoljno saznanja jer ne pratim njegov rad. Naglašavam, jedini razlog za upućivanje opomene pred tužbu bila su saznanja mojih suradnika o radu i postojanju navedenog portala, a koja za cilj imaju zaštitu interesa Grada Knina i uvođenje reda u medijsku kaljužu koja vlada u području elektroničkih medija u gradu kojem sam na čelu. O tome kako i kojim kanalima pojedini dužnosnici SDP-a dolaze do sudskih akata svakako bi se dalo razgovarati, no isto nije u mojoj nadležnosti pa ću to prepustiti tijelima koja su za to zadužena. U čišćenje te kaljuže ipak ne vjerujem pretjerano, posebice kad pročitam da su pojedinci na odnosnoj tiskovnoj konferenciji grlato napadali tijela koja po njima ne rade svoj posao jer su oni, zamislite, zaključili da postoje kaznena djela koja se ne procesuiraju.
Zaključno, ponosna sam što sam članica Hrvatske demokratske zajednice, stranke koja u svojim programskim načelima njeguje vjeru i domoljublje tako da ista načela primjenjuje u svom obiteljskom okruženju koje čini zajednica žene, muškarca i djeteta, a jednako tako i u instituciji kojoj sam na čelu (voljom većine mojih sugrađana) u trećem uzastopnom mandatu. Totalitarizam kojeg esdepeovci spominju poznat mi je samo u ružnim pričama mojih roditelja i starijih stranačkih kolega koji dobro pamte vrijeme i ideologiju čiju baštinu njeguju osobe koje su održale uvodno spomenutu tiskovnu konferenciju, jednako kao i one koje su dalje proširile i ”prenijele impresije” s odnosne tiskovne konferencije”, stoji u priopćenju za javnost kninske gradonačelnice Josipe Rimac.

Izbornik