• Naslovna
  • Društvo
  • NP Krka predstavlja svoje pješačke staze: Skradinski buk, 1 900 m.

NP Krka predstavlja svoje pješačke staze: Skradinski buk, 1 900 m.


Piše: Katia Župan, NP Krka

Svakim korakom do otkrića veličanstvenih vrijednosti

Skradinski buk najduži je, najpoznatiji i najposjećeniji slap na rijeci Krki. Tvore ga sedrene barijere, otoci i jezera. Slap se može razgledati zahvaljujući mreži staza i mostova, koje prolaze i kroz splet vodenica, među kojima je i etnografska zbirka, što svjedoče o gospodarskoj prošlosti Šibenika i njegova kraja. Većina vodenica obnovljena je pa služe za prezentaciju starih zanata i ugostiteljstvo. To bi bio sažeti opis staze koja vrluda kroz Buk. Iako tuda hrli najveći broj posjetitelja da bi vidjeli veličanstveni slap, onaj tko uspori i uputi se stazom duha otvorena za prirodu ugledat će ljepotu na svakom od 2 195 koraka koje treba učiniti da bi se staza prošla. Pa krenimo!

Staza vodi preko žive vode. Čovjek hoda drvenim mostićima dok se pod njim praćaka liska i pliva ilirski klen. Uokolo svuda zelenilo. Čuje se kreket zelene žabe. Trepere modra i prugasta konjska smrt – vretenca, živopisne letjelice vila. Brzo oko uhvatit će i hitru kretnju bjelouške ili zaron ribarice. Za sve one koje zanima što je to što vide postavljene su edukativne table duž cijele staze.

S vidikovca na stazi na desnoj obali rijeke najljepše se može vidjeti stvoriteljica slapova, temeljni fenomen Nacionalnog parka „Krka“ – sedra. Sedra je česta pojava u površinskim tokovima dinarskog krša, ali rijetko gradi slapove poput ovih na Krki. Dođete li ljeti, vidjet ćete sedrene barijere odjevene u zelenu mahovinu. Ako vas put nanese zimi, doživjet ćete bijele vodene valove, kao da su se spustili nebeski kumulusi. „Kod slapova prskaju tisuće i milijuni sitnih kapljica, puše se kao magla, bijele se kao prozračni vilinski veli i na trakovima suncu daju šarene duge. Diviš se među pojedinim slapovima tamno zelenoj vodi, koja je na površini glatka kao ogledalo, a sprema se svečano, da se poput snijega bijela otkotrlja niz stepenice kao oltare“ (Krsto Stošić, Rijeka Krka sa 54 slike, 1927.).

Drveni most mjesto je na kojem je čovjek najbliže slapu. Most je čvrst pa to podrhtava duša od pogleda na ljepotu i moć prirode. Preko sedamnaest stepenica Skradinskog buka, raspoređenih na osamsto metara dužine, prelijevaju se zajedničke vode rijeka Krke i Čikole. Slap je širok od dvjesto do četiristo metara, s ukupnom visinskom razlikom od 45,7 m. Velika količina pjene koju vidite ispod slapova na Skradinskom buku ustvari je prirodni sapun.

Skradinski buk mjesto je slavne povijesti i bogate kulturnopovijesne baštine. Na stazi se mogu vidjeti ostaci HE Krka, prve hidroelektrane u svijetu koja je osvijetlila jedan grad – Šibenik. Carski vidikovac na lijevoj obali staze mjesto je s kojeg se Skradinskom buku divio austro-ugarski car Franjo Josip I. sa suprugom Elizabetom. Vodenice na Skradinskom buku predindustrijska su postrojenja u kojima je nekada cijela Dalmacija mljela žito. Dalmatinski buhač, mljeven u vodenicama obitelji Šupuk na Skradinskom buku, koristio se kao insekticid za prokopavanja Panamskog kanala. U obnovljenom etnoselu susrest ćete mlinara, kovača i tkalju, u narodnoj nošnji, koji će vam s puno znanja i ljubavi prezentirati te stare zanate.

Izbornik