U Bologni otvorena izložba o Burnumu


Tekst i foto: NP Krka

Na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Bologni (Dipartimento di Archaeologia – Università di Bologna) u utorak, 13. studenoga 2018. otvorena je izložba posvećena arheološkom lokalitetu Burnum, nekadašnjem rimskom vojnom logoru, koji se u cijelosti nalazi na prostoru Nacionalnog parka „Krka“.

Izložba sadrži presjek istraživanja arheološkog lokaliteta Burnum od početka 20. stoljeća do danas, s posebnim naglaskom na istraživački rad Odjela za arheologiju Sveučilišta u Bologni.

Prva arheološka istraživanja na Burnumu proveo je Austrijski arheološki institut 1912. i 1913. godine. Austrijski arheolozi iskopali su veći dio zgrade zapovjednog stožera u legijskom logoru, ali su radovi obustavljeni zbog Prvog svjetskog rata. Arhitektonski ostaci stoga nisu bili konzervirani i prezentirani javnosti, no rezultati istraživanja objavljeni su u nekoliko knjiga i mnogim znanstvenim raspravama. Austrijanci su iskapanja obavili, u suradnji s Arheološkim muzejom u Zadru, i 1973. i 1974. godine.

Ugovorom potpisanim 2005. godine započela je znanstveno-istraživačka suradnja Gradskog muzeja Drniš, Odsjeka za arheologiju Sveučilišta u Zadru i Odjela za arheologiju Sveučilišta u Bologni na Projektu Burnum. Cilj suradnje je multidisciplinarno istraživanje antičkog Burnuma uvođenjem novih istraživačkih metoda koje daju pouzdane podatke o arheološkom materijalu svodeći potrebu za iskapanjima na minimum, odnosno provedbom pilot-projekta nedestruktivne arheologije. Suradnja ostvarena između hrvatskih i talijanskih institucija potaknula je razmjenu stručnih i znanstvenih vještina između radnih grupa, što je rezultiralo međunarodnom ljetnom školom pod nazivom „U dubinu bez iskapanja” i uvrštenjem Projekta Burnum (2008.) u program visokog obrazovanja studenata Specijalističkog studija arheologije Sveučilišta u Bologni. Od 2010. projekt financira i talijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Sklopljen je i Sporazum o istraživanju za studij, dokumentaciju i valorizaciju rimskog amfiteatra u Burnumu između JU „Nacionalni park Krka“ i Odsjeka za povijest kulture i civilizacije (Odjela za arheologiju) Sveučilišta u Bologni, koji će rezultirati vertikalnom rekonstrukcijom amfiteatra u Burnumu temeljenom na, koliko je to moguće, originalnim arhitektonskim karakteristikama. Očekuje se rekonstrukcija više razdoblja, koja uključuje sve faze izgradnje rimskog amfiteatra s najznačajnijim arhitektonskim izmjenama, koja će biti postignuta nakon detaljnog proučavanja starije dokumentacije, topografskih snimaka, arheoloških iskopavanja i hipotetičke 3D rekonstrukcije.

Biser antičke vojne arhitekture, rimski vojni logor Burnum bio je smješten na desnoj obali rijeke Krke, na mjestu gdje su se u rimsko doba križale najvažnije prometnice, što odgovara području današnjeg naselja Ivoševci. Sagrađen je u 1. st. poslije Krista. Danas su vidljivi ostaci lukova koji su pripadali zgradi vojnog zapovjedništva (pretorija) i dobro sačuvan amfiteatar.

Izbornik