• Naslovna
  • Društvo
  • NP Krka predstavila u Kistanjama kalendar za učenike osnovnih škola inspiriran Burnumom

NP Krka predstavila u Kistanjama kalendar za učenike osnovnih škola inspiriran Burnumom


Piše: NP Krka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ predstavila je novi školski kalendar za školsku godinu 2018./2019., namijenjen učenicima petih razreda osnovnih škola u Šibensko-kninskoj županiji. Kalendar je predstavljen u utorak, 9. listopada 2018. u Osnovnoj školi Kistanje.

Školski kalendar NP „Krka“ za godinu 2018./2019. inspiriran je arheološkim nalazištem Burnum.

Arheološko nalazište Burnum i pripadajuća muzejska zbirka u Eko kampusu Krka u Puljanima svjedoče o važnosti toga prostora još od antičkog doba. Kultura staroga Rima jedan je od temelja naše civilizacije, pa se kao vrlo važna tematska cjelina, u pravilu vrlo zanimljiva učenicima, obrađuje kroz nastavu. Rimski vojni logor Burnum, sagrađen u 1. st. poslije Krista, idealan je primjer kojim se učenicima može približiti način života starih Rimljana i njihovi običaji.

Kroz kalendar se učenicima osnovnih škola prezentiraju arhitektura, brojevi, igre, mitologija i numizmatika staroga Rima, kao i povijest Burnuma, izgled vojnog logora, sačuvana obilježja (zastave) i njihovo značenje, te vojni običaji (jedinice, formacije, hijerarhija) kako bi se zainteresirali za dodatno istraživanje starorimske baštine i Burnuma. Teme su obrađene na način primjeren osnovnoškolskom uzrastu, s bogatim ilustracijama, fotografijama i popratnim objašnjenjima.

Foto: NP Krka

Izbornik