• Naslovna
  • Kultura
  • U petak (sutra) u A3 uz prisustvo autora projekcija fotografija Igora Čoke i filma Marine Kovačević

U petak (sutra) u A3 uz prisustvo autora projekcija fotografija Igora Čoke i filma Marine Kovačević


U petak (sutra) će se u Cafe baru A3 u 21 sat održati projekcija dokumentarnog filma „Zapisi iz ćelije broj 12“ autorice Marine Kovačević te projekcija fotografija iz serijala „Iza rešetaka“ autora Igora Čoke, a oba autora bit će na samoj projekciji.

Događaj organizira udruga Porta, a pokrovitelj je Grad Knin.

Dokumentarni film „Zapisi iz ćelije broj 12“ autorice Marine Kovačević iz Beograda i predsjednice udruge „Centar za rehabilitaciju imaginacijom“ bavi se u svojoj osnovi rehabilitacijom osuđenika iz Okružnog zatvora u Beogradu kroz kazališne performanse.

Adaptirajući „Zapise iz podzemlja“ F.M. Dostojevskog, Kovačevićeva je na sjajan način kroz izvedbu osuđenika izgradila dramski triptih nazvan „Zapisi iz ćelije br. 12“ u kojem kroz faze ispovjedi, ropstva i slobode osuđenici grade svoj osobni i glumački narativ.

Film je premijerno prikazan u New Yorku na manifestaciji „Performing the world“ , a trenutno se prikazuje u američkim zatvorima Luiville i Sen Quentin kao primjer uspješno provedene rehabilitacije osuđenika kroz umjetnost u Srbiji.

Igor Čoko, antropolog i dokumentarni fotograf rođen u Kninu sa adresom u Beogradu kroz svoju seriju „Iza rešetaka“, objavljenu i kao istoimenu knjigu bavi se svakodnevnicom života osuđenih lica u beogradskom Okružnom zatvoru koji služe kaznu u zatvorenom odjeljenju ustanove.

Fotografije pokušavaju da kroz neposredan dokumentaistički pristup razbiju tabu strogo čuvanog života iza rešetaka, da prikažu zatvorsku svakodnevnicu i sve ono što prati život osuđenika i njihove identitete.

Serijal je rađen tri godine i višestruko je nagrađivan prestižnim fotografskim nagradama (Press photo Srbija, najbolja reportaža u 2016., Druga nagrada na festivalu dokumentarnog stvaralaštva Interfer Zlatna Nika 2017….) a fotografije su objavljivane i izlagane u vodećim svjetskim i domaćim internet i off line magazinima .

Nakon projekcija, održat će se i razgovor s autorima.

Izvor: FB Caffe bar A3

Izbornik