Očitovanje HEP-a: Nisu uočeni tragovi uginule ribe


hepNa naše traženje, očitovanje o posljedicama isušivanja akumulacijskog jezera u Golubiću poslala nam je Lidija Džaja Moharić iz  HEP-ove Službe za odnose s javnošću i informiranje. Očitovanje HEP-a donosimo u cjelosti:

“Dana 17.10.2013. godine,  HEP-Trgovina, Služba za srednjoročno planiranje, po odobrenju Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o. , dala je suglasnost za obustavu rada u Pogonu HE Golubić za razdoblje od  23.10 – 23.11.2013. godine.

U tom razdoblju planirani su slijedeći radovi, na hidroelektrani Golubić:

– Radovi antikorozivne zaštite (AKZ)  tlačnog cjevovoda u HE Golubić ugovoreni sa izvođačem AEKS d.o.o. Ivanić Grad.

Radovi su započeli 23.10.2013. godine.

Radovi na AKZ tlačnog cjevovoda bili su prijeko potrebni i izvode se po prvi put nakon puštanja HE Golubić u pogon (1981. godine);

– u skladu sa dostavljenim Izvješćem o uzimanju uzoraka i determinaciji alga iz akumulacije HE Golubić od 10. listopada 2013. godine izvodi se priprema i čišćenje dovodnog kanala i vodne komore HE Golubić od vodene vegetacije (algi) koje su se pojavile u posljednje dvije godine.

Planirani početak radova je početkom slijedećeg tjedna.

– Priprema za čišćenje nanosa u akumulaciji HE Golubić koja je planirana za 2014. godinu. Priprema uključuje geodetsko snimanje nanosa u akumulaciji, temeljem čega će stručno povjerenstvo donijeti nalaz o stanju akumulacije i definirati projektni zadatak za čišćenje akumulacije od nanosa.

Za sve gore navedene aktivnosti bilo je nužno izvršiti pražnjenje akumulacijskog jezera HE Golubić.

Pražnjenje akumulacije je započelo 22.10.2013. u 6,00 sati ujutro, a završeno istog dana u 20,00 sati, kada se rijeka Butišnica vratila u svoje prirodno korito, što je dokumentirano u Knjizi Pogonskih događanja u HE Golubić.

Vrijeme pražnjenja je bilo 14 sati što je i duže od preporučenog vremena pražnjenja prema propisanom Programu pražnjenja akumulacije HE Golubić (10-12 sati).

Prilikom postupnog pražnjenja akumulacije, navedenog dana, u vremenu od 14 sati cjelokupna količina vode se povukla u prirodno korito rijeke Butišnice, a s njom i riblji fond koji je obitavao u ovom staništu.

O postupku pražnjenja jezera, u skladu s Pravilnikom o pogonskim uvjetima za rad HE Golubić, obaviješeni su:

  1. Hrvatske vode Šibenik;
  2. Županijski centar 112;
  3. Policijska postaja Knin i
  4. HRT Radio Knin

Po prijavi ŠRD Krka Knin u tijeku je inspekcijski nadzor Višeg državnog vodopravnog inspektora.

Danas, 25.10.2013., tijekom inspekcijskog nadzora – očevida predmetne lokacije od strane Višeg državnog vodopravnog inspektora nisu  uočeni tragovi uginule ribe, uzvodno i nizvodno od brane, kao ni u dovodnom kanalu HE Golubić.

Tijekom inspekcijskog nadzora, predstavnik Laboratorija Hrvatskih voda iz Šibenika  uzeo je uzorke vode rijeke Butišnice”.

Izbornik