• Naslovna
  • Kultura
  • Otvorena izložba i predstavljena knjiga Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja

Otvorena izložba i predstavljena knjiga Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja


Nakon što je službeno promovirana u veljači 2017. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, knjiga i istoimena izložba Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja predstavljena je i šibenskoj publici u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku. Knjigu su predstavili autori: akademik Nenad Cambi, prof. dr. sc. Miroslav Glavičić i izv. prof. dr. sc. Željko Miletić sa Sveučilišta u Zadru, i Joško Zaninović, ravnatelj Gradskog muzeja Drniš, koji su za ovo jedinstveno djelo dobili i priznanje meritorne struke – Hrvatsko arheološko društvo dodijelilo im je godišnju nagradu „Josip Brunšmid“ za 2016.

U knjizi Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja kataloški je obrađena zbirka papirnatog novca mediteranskih zemalja. Gotovo sve zemlje na područjima u kojima su se bile proširile rimska i grčka civilizacija, a u knjizi su obuhvaćene Albanija, Alžir, Armenija, Cipar, Egipat, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Jordan, Libanon, Libija, Makedonija, Rumunjska, Sirija, Tunis, Turska i Ukrajina, s ponosom na papirnatome novcu predstavljaju arheološke spomenike kao bitan temelj identiteta i promidžbe zemlje.
„Knjiga je nastajala godinu dana, a obrađuje prostor Mediterana, odnosno civilizacijskog kruga kojem i Hrvatska oduvijek pripada jer more je velika poveznica, pogotovo antičke kulture. Na hrvatskim novčanicama antički spomenici nalaze se na 10 kuna – amfiteatar u Puli i na 500 kuna – Dioklecijanova palača“, kazao je idejni autor i kolekcionar Joško Zaninović.

U ime nakladnika, Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ prisutne je pozdravio ravnatelj mr. sc. Krešimir Šakić izrazivši svoje zadovoljstvo što je JU „Nacionalni park Krka“ dala doprinos kao izdavač, čija je djelatnost usko vezana uz edukaciju i kulturnopovijesno naslijeđe, pogotovo iz antičkog razdoblja, o čemu svjedoči vrijedno arheološko nalazište na području Parka – rimski vojni logor Burnum.

Zbirka novčanica predstavljena u knjizi i na izložbi svjedoči o važnosti arheologije i kulturne baštine u gospodarskoj politici mediteranskih zemalja, posebice onih koje svoj prosperitet zasnivaju na turizmu jer, kao što je istaknuo profesor dr. sc. Željko Miletić, nema zemlje u mediteranskom bazenu da novac nije predstavila kroz antičku baštinu.

„Kada bih ukratko morao opisati ovu monografiju znanstveno-popularnog karaktera, rekao bih da sadrži segmente povijesti Mediterana, pregled klasične antičke umjetnosti i urbanizma, leksikon mitologije i katalog novčanica“, kazao je , prof. dr. sc. Miroslav Glavičić.

Akademik Nenad Cambi istaknuo je kako je knjiga novo i jedinstveno kulturno dobro u Republici Hrvatskoj, a novac koji obrađuje simbol identiteta svake države. „Rad na ovoj knjizi primjer je pravog timskog rada, kao i rad na arheološkim istraživanjima lokaliteta Burnum. U oba slučaja, želja je da naš rad ostavi traga u društvu, a pogotovo da utječe na buduće generacije da razvijaju i obogaćuju kulturnu baštinu“, istaknuo je akademik Cambi.

Nakon predstavljanja knjige u galeriji je otvorena i izložba.

Izbornik