Grad Knin uvodi izravnu demokraciju


Od grada slučaja Knin postaje “pametni grad”: prvi u Hrvatskoj uvodi neposrednu demokraciju, piše na svom portalu HRT Radio Knin. Riječ je o cijelom nizu aplikacija pomoću kojih će građani ukazivati na probleme, predlagati ideje i rješenja, davati mišljenja o radu Gradske uprave i njihovim odlukama i projektima

Priču su nazvali “Moj Knin”, a tako se zove i poddomena koja će se uskoro pojaviti na službenoj gradskoj stranici.

Za par tjedana svaki će građanin moći preko aplikacije e-komunalni redar prijaviti bilo koju nepravilnost, kvar ili štetu na infrastrukturi, odnosno bilo koji komunalni problem. Dovoljno je da mobitelom uslika lokaciju, opiše ukratko problem i to pošalje Gradskoj upravi.

Možda je još zanimljivija i naprednija aplikacija E-referendum, kazao je za Radio Knin zamjenik gradonačelnika Mario Ćaćić. To bi bio prvi takav projekt u Hrvatskoj.

Ovakvim pristupom zaživjet će sloboda odlučivanja građana, što je u biti i smisao demokracije, kazao je za kninski radio gradonačelnik dr. sc. Marko Jelić. On smatra da će se ovakvim načinom olakšati upravljanje gradom i njihovim resursima.

Kninski gradski čelnici već su započeli ili pripremaju nove razvojne projekte. Kažu da im neki građani prigovaraju kako se bave novotarijama, a ne rješavjau ključne probleme, no, oni odgovaraju da istodobno rješavaju sva važna pitanja, ali da budućnost vide u primjeni modernih tehnologija i izravnoj demokraciji, piše Radio Knin.

Izvor: Radio Knin

Izbornik