Golubić: Oštećen spomenik srpskim stradalnicima iz rata


spomenik_golubi__600190S1Nepoznati počinitelji u subotu su u mjestu Golubić pokraj Knina oštetili spomenik srpskim stradalnicima Domovinskog rata iz tog mjesta kojega su 2011.godine postavili mještani na poticaj Udruženja porodica nestalih Srba iz Hrvatske okupljenih u udruzi “Suza”.,

Podsjetimo, 2011. su tadašnja inicijativa i prvo idejno rješenje o izgledu spomenika izazvale su burne reakcije braniteljskih udruga koje su tvrdile kako su na predloženom spomenaru nabrajanja stradalih uvršetene i dvije osobe koje nisu bile civlii već aktivni učesnici oružane pobune.

Tako je prvotna ideja odbačena te je spomenik podignut s pločom na kojoj je pisalo “‘Sjećanje na Golubićane stradale u ratovima”’ bez navođenja njihovih imena.

Jednako tako, danas nakon što su Golubićani prijavili vandalizam,došlo je do svojevrsnog prijepora na relaciji između policije i Documente-Centra za suočavanje s prošlošću čiji aktivisti tvrde da je spomenik srušen, dok policija ističe kako je riječ o oštećenju s procjenom materijalne štete na nekoliko tisuća kuna.

Izvor: Jutarnji list (Željko Huljev)

Foto: Željko Huljev

Izbornik