• Naslovna
  • Društvo
  • Naša sugrađanka na Camino de Santiagu, 800 km dugom hodočašću

Naša sugrađanka na Camino de Santiagu, 800 km dugom hodočašću


Izvor: Feral News

„Camino de Santiago“, ili popularnije Put Sv. Jakova je danas u cijelom svijetu jedno od najpopularnijih i najčešćih hodočašća. Ima nekoliko ruta, ali ona najpoznatija i najčešća je ruta od St. Jaine de Piede u Francuskoj do Santiaga de Compostele u Španjolskoj, u dužini od 800 kilometara.

Za one koji su gledali film „Put“ sa Martin Sheenom (kad mu je poginuo sin na putu, a on je odradio Camino), film je inspiriran istinitim događajem i sniman na autentičnim lokacijama. Prolazi se kroz nekoliko gradova (Pamplona. Burgos, grad se jednom od najljepših katedrala u Europi…), ali uglavnom keroz sela.

Plan puta ima 32 etape za one koji uspijevaju izdržati taj naporni ritam, koji Jussara Lucia Tomljenović za sada drži. Danas je na petoj etapi (jednoj od kraćih, ali brdskih) iz Puente la Reine do Estelle duge 22 kilometra (znači prvih 100 km je iza nje).

Na slici je uzimanje prvog pečata, na startu.

„Motivacija mi je da pokažem sebi sto mogu ako zelim. Camino nije lagan ,prvih dana dosta ljudi odustane. Pirineji nisu jako visoki, ali su jako teški za penjati (znam jer sam planinarila po Velebitu),neki penju i po dva dana, a ja sam uspjela u osam sati. Camino je zahtjevan i težak, ali svaki puta kad dolaziš u drugo mjesto i dobiješ svoj pečat zaboraviš na sve što te boli. Nadam se da ću ga proći još jednom.“ – navodi ona.

„Putem upoznajem druge hodočasnike iz cijelog svijeta, pa čak i brazilce (na slici u galeriji je jedan koji piše blog o hodošaću), ali još nisam srela nikog iz Hrvatske.

Katedrala u Santiago de Composteli gdje završava Camino.

Još se želi zahvaliti i našem drugom sugrađaninu Ivi Duilu koji je isti put napravio prošle godine i kaže:

„Krenuo sam šetati 27.03.2016 na Uskrs i završio 25.04 u Santiagu pa nastavio sve do Finisterre i Muxie negdje cca 900km u 34 dana. Ukratko, to je poduhvat s kojim se jako ponosim, i preporučam svakome tko želi sebe upoznati da to učini.“

Sve informacije možete naći na slijedećem linku:  http://santiago-compostela.net/camino-frances/

Želimo Jussari da ustraje i odradi bez poteškoća put do kraja, i na kraju reći ono što se i kaže nekom hodočasniku – BUEN CAMINO!

Izbornik