• Naslovna
  • Kultura
  • Foto: Zavirite, prije sutrašnjeg službenog otvaranja, u novi prostor knjižnice

Foto: Zavirite, prije sutrašnjeg službenog otvaranja, u novi prostor knjižnice


Za svoj 125. rođendan, Narodna knjižnica Knin preseljava u novi, suvremeni, lijepo dizajnirani prostor na dvije etaže koji će se nalaziti u kompleksu Studentskoga doma.

Kada uđete u novi prostor, imat ćete na trenutak osjećaj da ste se teleporterom prebacili u neku knjižnicu nekoga puno većega europskog grada jer svojom modernošću i dizajnom kninska knjižnica doista izgleda europski.

Svečano otvaranje knjižnice je sutra, a za korisnike knjižnica počinje raditi od srijede, 21. prosinca.

Narodna knjižnica Knin, koja je tada nosila naziv Hrvatska čitaonica, osnovana je 1891. godine i jedna je od najstarijih narodnih knjižnica u Hrvatskoj. Čak je 16 godina starija od zagrebačke narodne knjižnice koja danas nosi naziv Knjižnice grada Zagreba.

U to vrijeme naš grad je bio i mjesto izdavačke djelatnosti, pa je od 1887. godine Hrvatsko starinarsko društvo u Kninu izdavalo časopis „Starohrvatska prosvjeta“. To je prvo stručno glasilo ne samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj jugoistočnoj Europi posvećeno isključivo temama nacionalne arheologije.

Narodna knjižnica Knin ima danas tisuću korisnika i posjeduje oko pedeset tisuća knjiga. Uz narodni odjel, stručni odjel, dječji odjel, zbirku starih knjiga Rara te zavičajnu zbirku Tenen, nova knjižnica imat će dva nova odjela i to odjel za audiovizualnu građu te igraonicu za djecu, a tu su i čitaonica, mjesto za učenje i pristup računalima i internetu.

Sa svim ovim odjelima i stručnim kadrom, Narodna knjižnica Knin će moći pružiti sve službe i usluge koje se očekuju od knjižnice 21. stoljeća. S boljim uvjetima za rad, kninska knjižnica će u još većoj mjeri biti podrška formalnom obrazovanju, znanstvenom istraživanju i cjeloživotnom učenju te mjesto gdje će se mladi i djeca upoznati sa znanjem i djelima mašte. Knjižnica će također učvrstiti svoju poziciju informacijskog i kulturnog središta grada te mjesta koje će biti okupljalište svih generacija u zajednici.

Može se slobodno reći da je otvaranje novoga prostora knjižnice, uz studentski dom, u čijem se kompleksu nalazi, jedan od najvažnijih projekata u povijesti Knina.

Sutra će se osim svečanog otvaranja knjižnice obaviti i primopredaja cijeloga kompleksa i opreme Studentskog doma od strane Grada Veleučilištu Marka Marulića te promocija diplomanata veleučilišta.

Vrijednost uređenja i opremanja novoga prostora knjižnice je 1,2 milijuna kuna. Od tog iznosa Ministarstvo kulture je osiguralo 800 tisuća, a Grad Knin 100 tisuća kuna.

Prenamjenu bivših vojnih zgrada u studentski dom u Kninu financirala je EU sa 16,7 milijuna kuna, a dodatnih 4,3 milijuna kuna za opremanje i namještaj Grad je osigurao od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet

Izbornik