NK Dinara danas napunila 100 godina


Prije 100 godina, 28. srpnja 1913. godine osnovana je NK Dinara iz Knina, samo dvije godine nakon što je Split dobio svog Hajduka i čak 10 godina prije nego što je svoj nogometni klub dobio puno veći grad Šibenik.

Lopta i pravila iz Praga

Sve je počelo davne 1913. godine. Te godine, 28. srpnja osnovan je NK Dinara i to pod imenom NK Lasta. Loptu i nogometna pravila donio je na proputovanju iz Praga Andrija Vujatović Šarov, kninski odvjetnik i ugledni građanin koji je u Beču studirao financije te bio i osobni prijatelj samog carskog dvora.

Prvu momčad kninskog nogometnog kluba zabilježenu na legendarnoj fotografiji iz 1913. godine činili su: 1. Ive Cota, 2. Ante Škarica, 3. Lorenco Calligaris, 4. Nikola Tilić, 5. Ante Anić-Ivičić, 6. Ante Živković, 7. Milan Amanović, 8. Stanislav Balić, 9. Paško Krvavica, 10. Ante Ducić i 11. Antoni Csasgar.

Na oproštaju od Pelea dvojica Dinaraša

Najznačajniji trenutak iz povijesti Dinare zbio se u ljeto 1971. godine. Nogometni savez Brazila priredio je tada oproštaj od Pelea, najvećeg nogometnog asa koji je ikada nazuo kopačke.

Oproštajna utakmica se igrala na kultnoj Marakani u Rio de Janeiru, pred više od dvjesto tisuća ljudi. Pele se opraštao od igranja i za taj svečani čin za protivnika Brazilu odabrao reprezentaciju Jugoslavije, kojoj su tada tepali da je „europski Brazil“.

A u reprezentaciji Jugoslavije su od prve minute igrala dvojica bivših Dinarinih igrača, dvojica mladića rođena u Kninu i igrački odrasla u Dinari. Bili su to Ilija Petković i Radomir Vukčević. Teško da je osim njih dvojice na tom spektaklu bilo dvojice igrača rođenih u istom gradu, a da su počeli karijeru u istom klubu. Slavilo se i sa ponosom u Kninu nazdravljalo u toj noći Peleova oproštaja. Zbog veselja vezanog uz igru Kninjana i sjete zbog odlaska velikoga meštra.

Dva puta na pragu Druge savezne lige

Što se ligaških natjecanja tiče najveći uspjesi Dinare dogodili su se 1949. i 1986. godine kada je kninski klub bio na pragu Druge savezne lige koja je tada po jakosti nadmašivala današnju prvu ligu.

Godine 1949. su u kvalifikacijama za Drugu ligu izgubili od zagrebačke Mladosti, a 1986. tijesno od BSK-a, današnje Marsonie iz Slavonskog Broda, matičnog kluba nogometnih asova Mandžukića i Olića. Bilo je tad 0:0 u Kninu i 0:1 u Slavonskom Brodu.

Što se tiče kup natjecanja Dinara je najveće uspjehe zabilježila 1986. godine kada su u borbi za četvrtfinale Kupa Maršala Tita na jedanaesterce izgubili od dubrovačkog Gošk Juga te 1966. kada su u polufinalu Kupa Maršala Tita za područje Dalmacije izgubili od splitskog Hajduka 3:2, iako su na poluvremenu vodili 2:0, primivši drugi gol iz sumnjivog penala, a treći u zadnjim trenucima utakmice.

Danas se Dinara natječe u Županijskoj nogometnoj ligi i trebat će puno poraditi da se vrati na stare staze.

Čestitka gradonačelnice

Čestitku za 100. rođendan kninskom klubu uputila je njegova predsjednica i kninska gradonačelnica Josipa Rimac.

– Kao što nogomet nekad znači više od sporta tako i Nogometni klub Dinara za Kninjane nije samo sportski klub nego i društveni fenomen te institucija koja je pisala gradsku povijest i kulturu življenja i uz koju su odrastale generacije građana svih „staleža“, naobrazbe i zanimanja.

Rijetko koji klub se može pohvaliti stogodišnjom povijesti i zato je Dinara ponos grada Knina.

Dinara je dala na desetke nogometnih internacionalaca i čak dva proslavljena reprezentativca koja su igrala na oproštajnoj utakmici najboljeg svjetskog igrača svih vremena, Pelea. Na toj utakmici prepunoj slavnih igrača samo je jedan klub imao dva svoja nogometaša – kninska Dinara.

U ime Grada Knina i Uprave čestitam 100. rođendan našoj Dinari i svim njenim navijačima – čestitala je Josipa Rimac i dodala da bi današnji rezultati kninskog kluba mogli bi biti bolji.

– Svi zajedno trebamo poraditi na tome, i uprava i igrači, ali i publika – kazala je Rimac.

Izbornik