• Naslovna
  • Politika
  • Lokalni izbori 2013: Održano sučeljavanje kandidata za gradonačelnika koje će se pamtiti samo po katastrofalnoj organizaciji

Lokalni izbori 2013: Održano sučeljavanje kandidata za gradonačelnika koje će se pamtiti samo po katastrofalnoj organizaciji


Sučeljavanje kandidataU organizaciji Platforme 112 na kninskom Veleučilištu danas je održano sučeljavanje kandidata za kninskog gradonačelnika koje će se samo pamtiti po izuzetno lošoj organizaciji i očajnom moderiranju od strane, inače cijenjenog civilnog aktivista Eugena Jakovčića iz Documente.

Što se organizacije tiče, kandidatima nije dan mikrofon, pa publika iza trećeg reda nije čula ni riječ izlaganja, a uz to nije bilo nikakvog stola, pa su se novinarski diktafoni morali stavljati na pod.

Moderiranje sučeljavanja je bilo očajno loše. Kandidati uopće nisu pitani da predstave svoj program, a kod postavljanja pitanja od strane publike, pojedincima se dozvoljavalo da postave i pet pitanja, često potpuno besmislenih za tematiku lokalnih izbora.

Također, kada bi netko iz publike postavio pitanje izričito određenom kandidatu, moderator bi to isto pitanje postavio i svim ostalim kandidatima (iako pitanje nije bilo upućeno njima) tako da se sučeljavanje rasteglo kao žvaka i pretvorilo u dosadni trosatni maraton.

Uspjeli smo izdvojiti jedva nekoliko zanimljivih i intrigantnih pitanja publike.

Na pitanje kandidatkinji HDZ-a za kninsku gradonačelnicu, Josipi Rimac da izvijesti kada će Gradu biti vraćeno 322 tisuće kuna od dvostruko plaćenog zemljišta obitelji Tonković za teren na kojem se nalazi pročistač voda, odgovorila je kako Grad s obitelji Tonković vodi spor na sudu. Dodala je da je protiv nje u povodu tog slučaja podignuta anonimna kaznena prijava koju je DORH odbacio.

Nikoli Lončaru iz SDDS-a, kandidatu za prvog zamjenika nezavisnog kandidata za gradonačelnika Daria Šimića (koji se nije pojavio na sučeljavanju) postavljeno je pitanje je li istina da je bio major u vojsci takozvane RS Krajine, na što je odgovorio kako je bio major, ali da je bio mobiliziran.

Kandidatu HSS-a za gradonačelnika Marinku Čavki postavljeno je pitanje o kompromitiranim radnjama dok je bio načelnik Općine Kijevo. Odgovorio je kako je osuđen na šest mjeseci uvjetno zbog pronevjerenih 67 kuna.

Drugom zamjeniku kandidata Daria Šimića, Zvonku Brečiću iz SDP-a jedna je studentica postavila pitanje zašto Dario Šimić u svom programu govori o gradnji bazena, a studentima predaje da izgradnja bazena nije isplativa. Brečić je odgovorio da će se bazen graditi ako oni pobijede, a da za spomenuta predavanja nije čuo.

Ostalim kandidatima, odnosno njihovim zamjenicima publika nije postavljala pitanja.

Izbornik