• Naslovna
  • Politika
  • Konstituirana Skupština šibensko-kninske županije; Petrina optužio dožupana Raškovića da je tražio novac za koaliciju

Konstituirana Skupština šibensko-kninske županije; Petrina optužio dožupana Raškovića da je tražio novac za koaliciju


skupštinaNediljko Dujić(HDZ) ,aktualni skradinski gradonačelnik, novi je predsjednik Županijske skupštine šibensko-kninske. Njegov izbor podržalo je,na konstituirajućoj sjednici Skupštine, 26 od ukupno 42 vijećnika.

– Zahvaljujem onima koji nisu glasovali za mene,jer su time psolali poruku da ćemo u ovom mandatu imati vrlo konstruktivnu skupštinu, ali zahvaljujem i vama koji ste me podržali-kazao je tek izabrani Dujić.-Trudit ćemo se,dodao je,donositi odluke najbolje i za županiju najperspektivnije,a nastojat ćemo i čim prije osigurati adekvatan prostor za rad Skupštine i njezinih tijela.

Za potpredsjednice ŽS izabrane su Ana Marić(HDZ) s 31, i Anita Bara (SDP) s 34 glasa.Protiv njihovog izbora, kao i svih ostalih prijedloga što ih je predložila vladajuća koalicija HDZ-HSP AS-HČSP -SDSS, glasalo je samo osam vijećnika s Nezavisne liste Stipe Petrine koja se već na prvoj sjednici legitimirala kao tvrda oporba.

Konstituirajuću sjednicu Skupštine otvorila je predstojnica Ureda državne uprave Edita Grubišić, a do izbora predsjednika Skupštinu je vodio Ante Kulušić,kao prvi s liste HDZ-a,HSP-a AS i HČSP-a koja je dobila najveći broj glasova i mandata(19).

U Skupštini lijeva koalicija SDP-HNS-HSLS-HSU ima devet mandata,NL Stipe Petrine 8, SDSS 4 dok su 2 mandata osvojili HSS-BUZ-DC.

Zbog nespojivosti funkcija zamijenjeno je nekoliko izabranih vijećnika,pa je umjesto dožupana Mirka Raškovića (SDSS) u vijećničke klupe sjela Zora Čalić, umjesto dožupana Zorana Smolića (HSS), Hrvoje Biljak,umjesto Ante Parata (HDZ),Mladen Abramac, dok su Nevena Mikulandru i Matu Skračića s NL Stipe Petrine zamijenili Branimir Mukulandra i Tomislav Travčić.

Iako,kao neposredno izabrana izvršna vlast nemaju obvezu polaganja prisege pred Skupštinom, župan Goran Pauk i njegovi zamjenici Zoran Smolić ,Tomislav Vrdoljak i Mirko Rašković ipak su dali prisegu vijećnicima.

– Imamo povijesnu sjednicu ŽS baš prvog dana hrvatskog članstva u EU-ocijenio je u prigodnom slovu Pauk, napominjući kako će svi napori županijske adminsitracije biti usmjereni na to da se pokušaju iskoristiti sve dobrobiti hrvatskog članstva u EU. Obećao je da će raditi u ime i na korist svih u županiji, bez obzira na njihova politička i druga opredjeljnja i pripadnost te izrazio nadu u konstruktivnu suradnju i svekoliku pomoć Skupštine.

Vijećnik tzv.lijevog bloka Mirko Radak(HSU)poručio je vladajućoj koaliciji da će im opozicija puhati za vratom i “budite sigurni da ćemo biti oštra i konstruktivna oporba koja će djelovati razumom, a ne srcem, u vama ne vidimo neprijatelje nego suparnike i pozivam vas da se slažemo u različitostima”.

Da u Županijskoj skupštini u ovom mandatu neće biti “bonace”,najavio je,doduše,neposredno nakon održane sjednice,nezavisni Stipe Petrina.

Optužio je dožupana Mirka Raškovića (SDSS) da je tražio novac za koalicijsku potporu ,i od njega osobno, da je izigrao dogovor o suradnji s lijevim blokom koji bi Skupštinu doveo u pat poziciju s 21 prema 21 glas, te se obrušio i na SDP za kojeg je, tvrdi, odradio kampanju a oni sada s HDZ-om paktiraju za 200 kuna veću naknadu njihove potpredsjendice ŽS Anite Bare.

Na nebirane Petrinine riječi svi su se oglušili,ali taj je incident vijećnike natjerao da se raziđu i bez zajedničke fotografije.

Izvor: Slobodna Dalmacija (Davorka Blažević) 

Foto: sibenskiportal.hr

Izbornik