Gradsko vijeće usvojilo drugi rebalans; MORH ignorira Knin po pitanju proslave Oluje


?;

?;

Gradsko vijeće Grada Knina usvojilo je danas drugi rebalans proračuna za 2015. godinu uvećan za 1,2 milijuna kuna.

Prihodi su tako sa 65,2 milijuna kuna uvećani na 66,4 milijuna kuna, a rashodi sa 57 na 58,2 milijuna.

Razlika od 8,2 milijuna kuna predstavlja manjak prihoda iz prethodnih razdoblja.

Uvećan prihod od poreza na imovinu

Što se tiče prihodovne strane treba spomenuti pomoć iz drugih proračuna koja je uvećana za pola milijuna kuna, zatim prihod od poreza na imovinu koji je uvećan za 336 tisuća kuna, zatim donacije od pravnih i fizičkih osoba koje su više za 200 tisuća te prihod od financijske imovine koji je viši je za 85 tisuća kuna.

Što se pak rashodovne strane tiče promjene se najvećim dijelom odnose na proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice VRO Oluja. Tu je i 85 tisuća kuna namijenjenih uređenju Crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

MORH ignorira Grad Knin

U okviru rasprave na rebalans proračuna, vijećnik Ivan Uzun pitao je gradonačelnicu Grada Knina na koji način će Republika Hrvatska participirati u proslavi Oluje u Kninu. Odgovor je da to još nije poznato.

– Još nam nije poznato, kad govorimo o financijskom dijelu, na koji način će se uključiti Vlada RH. Do sada smo, svih proteklih godina, to imali kroz logističku, inženjersku potporu Hrvatske vojske i Ministarstva branitelja. Prvi put sam nekidan vidjela i odluku Vlade RH o imenovanju Odbora za proslavu u kojoj piše da će član odbora biti i predstavnik Grada Knina. Do danas nas nitko nije pozvao. Vidim da je za Knin predviđena stavka Ministarstva branitelja, a po prvi put MORH nema stavku za Knin, nego za vojni mimohod u Zagrebu 4. kolovoza – kazala je kninska gradonačelnica Josipa Rimac i dodala kako iz MORH-a ne odgovaraju na dopise Grada.

– Uputili smo nekoliko dopisa ministru Kotromanoviću tražeći logističku i inženjerijsku potporu, što je bilo svih ovih godina, no do danas nismo dobili odgovor. Kroz druge projekte, a mislim na stalni muzejski postav Oluje, imali smo potporu Ministarstva kulture i ja im se zahvaljujem. S druge strane, Ministarstvo branitelja je prošle godine najavilo da će za taj projekt osigurati milijun kuna, da bi u konačnici dobili 150 tisuća kuna. Vjerujem da će se resorna ministarstva koja su zadužena za proslavu uključiti te da će podnijeti jedan dio troškova jer to je nacionalni blagdan, najveći blagdan u novijoj hrvatskoj povijesti te da sve neće, kako je rekao ministar Kotromanović, spasti na proračun Grada Knina. Vjerujem da će se inženjerija Hrvatske vojske uključiti, iako smo odradili veliki dio posla zahvaljujući volonterima, DVD-u, vatrogascima te pomoći Županijskih cesta i Cesta Šibenik – referirala je kninska gradonačelnica.

Što će se konkretno napraviti s 25 milijuna eura iz EU fondova znat će se na jesen

Gradsko vijeće usvojilo je i izvješće o radu gradonačelnice Grada Knina za prvih šest mjeseci ove godine u kojem je kao najvažniji projekt istaknula „Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije pilot područja malih gradova na ratom pogođenim područjima“ kojemu je Kninu iz EU fondova odobreno 25 milijuna eura.

– Gradu Kninu je omogućeno da povuče tih 25 milijuna eura za projekt uređenja stare gradske jezgre, tvrđave, Krke i Inovacijskog središta kninskog Veleučilišta. Na tom projektu smo radili šest mjeseci, surađivali smo s Građevinskim fakultetom iz Splita, Fondom za zaštitu okoliša i Turističkom zajednicom Hrvatske i taj trud, muka i rad su se isplatili. Možemo reći da smo već u prvim koracima, odnosno u prvim fazama, a što smo sve učinili i što će se sve iz tih sredstava financirati, izvijestit ćemo javnost već na jesen – najavila je kninska gradonačelnica.

Kninsko Gradsko vijeće usvojilo je danas i novi statut Narodne knjižnice Knin.

Autorska prava su vlasništvo udruge HUK    

Izbornik