Budi nebinaran i – pobjeđuješ!


Maloprije sam pročitao hrvatske medije. Nikome nije sumnjivo da je švicarski predstavnik imao najviše maksimalnih bodova od nacionalnih žirija (čak 22) – u povijesti Eurovizije – iako je sinoć po glasovima publike osvojio tek peto mjesto i iako mu pjesma nije takav supernadmoćan glazbeni masterpeace.

Nikome nije sumnjivo što je naš predstavnik samo od dvije zemlje dobio 12 bodova, a čak od šest niti jedan bod – iako je cijela dvorana poludjela na njegovu izvedbu.

Kao da ja i svi ljudi s kojima sam danas pričao živimo u potpuno drugoj stvarnosti od novinara hrvatskih medija.

Zašto nitko u medijima stvari nije nazvao pravim imenom? Zašto nitko nije napisao da smo pokradeni i da je Nemo pobijedio jer je nebinaran (pardon, jer su nebinarni)?

Je li u pitanju to nekakvo hipnotičko i nekritičko povjerenje u institucije i struku (vidjeli smo to za vrijeme korona ludila) ili kmetovski strah da se ne bi zamjerili dominantnom narativu (gospodaru)?

Glazbenik sam, bavio sam se i glazbenom kritikom, znam ponešto o tome. Pjesma od Nema je kvalitetna, ima bolji aranžman i harmoniju od naše i Nemo usput ima bolji vokal. Ali pjesama s takvim kvalitetama i još boljim je bilo nekoliko sinoć (poput Francuske na primjer).

S druge strane, pjesma Baby Lazanje ima bolju melodiju, bolji ritam i bolju energiju. Po meni, Baby Lazanja je imao – pravu pobjedničku eurovizijsku pjesmu.

Možemo sad raspravljati koja pjesma je od te dvije i u kojem segmentu bolja, ali niti jedna nije bolja od druge da jednoj 22 nacionalna žirija daju maksimalan broj bodova (ponavljam, najviše u povijesti Eurovizije), a drugoj da 12 bodova daju samo dva žirija.

Treba baš ići u mentalne akrobacije da bi se opravdao i racionalizirao postupak žirija. Odnosno da bi ih se amnestiralo od neviđene krađe.

Da zaključim i kažem ono što nažalost nitko u medijima ne smije – ovo je ništa drugo nego agresivno forsiranje rodne ideologije kojega provodi vladajući establishment na Zapadu – putem medija, filmske industrije, glazbene industrije i industrije zabave. Neću ulaziti u motive zašto to rade (jer onda idemo u sferu teorija zavjere), samo konstatiram da to rade i to je nemoguće ne primijetiti.

I šalju usput lošu poruku – Budi nebinaran i pobjeđuješ. Bez obzira jesi li to zaslužio ili ne.

Ivica Šimić

Foto: Screenshot

Izbornik