• Naslovna
  • Društvo
  • Kninska knjižnica nabavila sve brojeve časopisa Starohrvatska prosvjeta od 1895. do 1901. godine izdavanog u Kninu; To nema ni Muzej Hrvatskih arheoloških spomenika koji je izdavač časopisa – njima nedostaje osam brojeva

Kninska knjižnica nabavila sve brojeve časopisa Starohrvatska prosvjeta od 1895. do 1901. godine izdavanog u Kninu; To nema ni Muzej Hrvatskih arheoloških spomenika koji je izdavač časopisa – njima nedostaje osam brojeva


Narodna knjižnica – Knin uspjela je od jednog umirovljenog zagrebačkog antikvara nabaviti prva 24 broja kninskog časopisa “Starohrvatska prosvjeta” koja su objavljena od 1895. do 1901. godine.

Koliko je ova građa raritetna i vrijedna govori i podatak da sam izdavač časopisa (koji još uvijek izlazi) – Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu nema sve prve brojeve. Njima nedostaje čak osam brojeva iz ovoga razdoblja (1895. – 1901.), uključujući i prvi broj.

Kninska knjižnica je do sada imala samo četiri broja iz spomenutog razdoblja i nije imala prvi broj.

Časopis Starohrvatska prosvjeta počeo je izlaziti u Kninu 1895. godine, a od 1949. godine njegov je nakladnik Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Riječ je o najstarijem arheološkom časopisu u ovom dijelu Europe.

Ova vrijedna kolekcija od 24 broja časopisa uvezana je u ukupno četiri knjige. Časopisi su smješteni u Zavičajnu zbirku Narodne knjižnice – Knin pod nazivom “Tenen” i bit će dostupni svima, ali samo za rad u knjižnici.

Izbornik