• Naslovna
  • Kultura
  • Kninska slikarica Anđela Tucaković izlaže na internacionalnim izložbama (London, Atena, Genova)

Kninska slikarica Anđela Tucaković izlaže na internacionalnim izložbama (London, Atena, Genova)


Prije par mjeseci izvjestili smo čitatelje o njenom sudjelovanju u katalogu talijanskog Florence Contemporary Galleryja, a sada imamo priliku donijeti još iznimnih vijesti.

Dvadesetdvogodišnjakinja završila je preddiplomski studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu odličnim uspjehom, te je predložena za dekanovu nagradu.

Na likovnoj sceni prisutna je još od svojih srednjoškolskih dana, te je već sa samo petnaest godina imala samostalne izložbe.

Trenutno je otvorena virtualna izložba “Atopos” u londonskoj galeriji The Holy Art na kojoj Anđela sudjeluje uz još šezdesetak umjetnika iz cijelog svijeta. Izložba je otvorena od 27. veljače do 7. ožujka, a možete je posjetiti na ovom linku.

– Izlažem dvije nove slike “Kćeri Atene” i “Početak metamorfoze”. Drago mi je što kustosi The Holy Art galerije usprkos teškoj globalnoj situaciji održavaju izložbe. Virtualne izložbe su odlična stvar jer bilo tko na svijetu može posjetiti izložbu jednim klikom, te su tako sada dostupne mnoge izložbe koje u realnom svijetu nikako ne bismo mogli pogledati. Slike koje sam još u listopadu poslala u Atenu zbog ovakve situacije – lockdowna još uvijek čekaju otvaranje izložbe, a nadam se da se isto neće dogoditi u Genovi gdje je otvorenje planirano za dva tjedna” – rekla nam je Anđela.

– Izložba u Genovi me stvarno iznenadila jer se nisam prijavila na natječaj, već su moje radove pronašli na instagramu preko Florence Contemporary Galleryja. Javili su mi putem instagrama da se kustostici Loredani Trestin jako sviđa moja slika “Hrabra mirnoća” i da bi je voljela izložiti. Nakon što sam naravno pristala, dodatno su mi objasnili da ta slika neizmjerno podsjeća na skrovite unutarnje vrtove, odnosno atrije, kojim genoveške palače obiluju. Kada sam vidjela fotografije palače Saluzzo u kojoj će slika biti izložena uvidjela sam da je spoj dominantno plavo-zlatnog kolorita renesansnih freski prostora i moje slike pun pogodak. Tu sliku i dio mojih radova možete pogledati na instagramu. I još bih spomenula, ništa manje važno, da je Filozofski fakultet za naslovnicu svog 18. broja literarnog časopisa The Split Mind odabrao jednu moju sliku, ali promocija još uvijek čeka na popuštanje mjera – kazala nam je kninska slikarica.

Izbornik