• Naslovna
  • Društvo
  • Zasjedao gradski Stožer za civilnu zaštitu; Donosimo odluke i preporuke Stožera

Zasjedao gradski Stožer za civilnu zaštitu; Donosimo odluke i preporuke Stožera


Danas je zasjedao Stožer za civilnu zaštitu Grada Knina te donio nekoliko odluka i preporuka.

Načelnik Stožera, kninski dogradonačelnik Marijo Ćaćić je istaknuo kako je gradski Stožer morao donijeti svoje odluke jer nemaju komunikaciju sa županijskim Stožerom.

– Apeliramo na županijski Stožer da nas informira o svojim odlukama. Županijski Stožer ne komunicira s gradskim, a njihove odluke nisu nam prenesene nego smo ih doznali sa šibenskih portala. Uz to, njihove odluke i preporuke nisu bile jasne i artikulirane, pa smo morali donijeti svoje.

Prva odluka koju smo donijeli je ona o potpunoj zabrani javnih okupljanja. Odluka se ne odnosi na rad ugostiteljskih objekata. Ukoliko Nacionalni Stožer donese odluke o još rigoroznijim mjerama, mi ćemo se povoditi za istima – istaknuo je Ćaćić.

Još je jedna odluka dogovorena na sjednici gradskog Stožera. Na traženje predstavnika kninske bolnice i Hitne pomoći, a na prijedlog Stožera kninski gradonačelnik Marko Jelić donio je odluku o nabavi uređaja za aerosolnu dezinfekciju prostora. Uređaj vrijedan 70 tisuća kuna bit će doniran kninskoj bolnici. Ovaj uređaj, istaknuto je, puno brže dezinficira prostore od uobičajene, standardne metode dezinfekcije.

Gradski stožer je, također na zamolbu bolnice i Hitne, preporučio građanima da ne dolaze u čekaonice zdravstvenih ustanova ukoliko sumnjaju da su zaraženi koronavirusom. U tom slučaju se trebaju telefonski javiti svom liječniku opće medicine ili dežurnom epidemiologu u županiji (0914341201) ili Hitnoj medicinskoj služni (194).

Stožer je također preporučio građanima da ne stvaraju paniku kao i da ne kupuju velike zalihe hrane.

Na sastanku Stožera doznali smo da bi respiratorni odjel kninske bolnice trebao biti otvoren za tri tjedna. Također, spomenuta je ideja da se na ulaz bolnice stavi parlafon kako bi se svakoga s respiratornim problemima moglo identificirati prije ulaska.

Na sjednicu Stožera pozvani su i lokalni mediji, Huknet, Feral News i HRT Radio Knin.

– Lokalni mediji su ključni za prijenos informacija građanima Knina i zato smo ih pozvali. Dodatni razlog je taj što ih županijski Stožer nije izvijestio o svojoj sjednici i donesenim odlukama – pojasnio je načelnik gradskog Stožera za civilnu zaštitu Marijo Ćaćić.

I. Š.

Izbornik