Donosimo dojmove o Kninu talijanskog putopisca Umberta Klinfera iz 1928. godine


Donosimo dojmove o Kninu talijanskog putopisca Umberta Klinfera koje je iznio u knjizi „L’altra Sponda“, objavljenoj u Ferrari 1928. godine.

Knjigu je u digitalnom obliku omogućila  Povijesna knjižnica Jadranskih studija Instituta pomorskih znanosti u Veneciji, a mi donosimo kratki dio gdje autor piše o Kninu, doduše ne baš prijateljski.

Evo što Umberto Klinfer piše o Kninu nakon što je posjetio naš grad u svibnju 1928. godine:

„Od Splita do Knina trebalo je šest sati beskrajne vožnje vlakom da bi se prešlo ta 102 kilometra. Vlak je vozio brzinom od 15 do 16 kilometara na sat. Tragično je što je ovo bio jedini način da dođem do Knina.

Željeznička stanica u Kninu se nalazi u slabo osvijetljenoj kućetini. Čekaonica izleda kao poljski logor i smrdi. Vojnici i vlaški seljaci leže na zemlji čekajući sat polaska vlaka.

U Knin smo stigli oko 9 sati navečer. U hotelu u blizini stanice bila je velika zabava uz vojni orkestar, ples i alkoholna pića.

Vojni orkestar može, ako ga plati, angažirati bilo tko za događaje svih vrsta. Dakle, dopušteno je to svim građanima, ali ne i Talijanima. Talijani čine zasebnu kategoriju građana kojoj ništa nije dopušteno.“

Piše ovo Klinfer kada je u Italiji na vlasti bio fašistički diktator Mussolini, a dio Dalmacije sa Zadrom pripadao Italiji.

Klinferu nije bilo po volji ni što se u Kninu gradi nova bolnica (današnji naziv za nju je stara bolnica i nalazi se u centru grada). Ta bolnica bila je u funkciji od 1929. do 1986. godine kada je sagrađena sadašnja bolnica.

Evo kako Klinfer vidi građenje bolnice u Kninu:

„Ovdje u Kninu se gradi nova bolnica. To je nepotrebno trošenje ogromnih novčanih iznosa.  Osim toga, gradi se na neprikladnom mjestu i u neprikladnim vremenima“, ‘hejta’ Talijan Umberto Klinfer u knjizi objavljenoj prije 89 godina.

Na slici: Knin, 1928. godine

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet

Izbornik