Donosimo dojmove o Kninu putopisca Giuseppea Modricha iz 1892. godine


Giuseppe Modrich (Josip Modrić), rođen u Benkovcu, živio je u Italiji i pisao putopise na talijanskom jeziku. Jedan od putopisa zove se La Dalmazia i objavljen je u Torinu 1892. godine.

Knjigu je u digitalnom obliku omogućila  Povijesna knjižnica Jadranskih studija Instituta pomorskih znanosti u Veneciji, a mi donosimo kratki dio gdje autor piše o Kninu.

Evo što Modrich piše o Kninu 1892. godine:

“Jedina glavna ulica Knina široka je, a kuće uz rijeku izgrađene su na mekom tlu i nakrivljene su prema rijeci.

Pod u sobama kuća nije u istoj razini, nakrivljen je, pa se hodanje u tim sobama doima kao hodanje na brodu. Ima se osjećaj zbunjenosti i sve je naopako: namještaj, krevet, prozori, vrata…

Ostatak grada nalazi se u blizini brda, na vrhu kojega se nalazi stara utvrda kolosalnih razmjera. To je stara tvrđava nastala na ruševinama drevnog grada Ardube, uništenog od strane Rimljana. Dion Kasije govori da su stanovnici Ardube pružili Rimljanima očajnički otpor i da su žene radije umirale u plamenu i vodama Krke nego da podnose jaram Rimljana.

U ulici koja vodi do tvrđave mještani mi pokazuju skromnu kuću u kojoj ću boraviti. Govore mi da je 1818. godine u toj kući ugošćen car Franjo I. sa suprugom i da je tada, prije 70 godina, ovo bila kuća pristojnog izgleda.

U jedinoj kafani na glavnoj ulici upoznao sam mnoge osobe kninske intelektualne aristokracije. Tijekom razgovora, saznao sam da u gradu nema blagostanja, da je prihod od države slab i da nema vlasnika dućana ili zemljoposjednika u Kninu koji se mogu pohvaliti znatnim kapitalom. Govore mi da Knin nema prihoda ni od željeznice jer pruga iz Splita završava u Kninu i nema tranzita koji bi donio prihode.”

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet

Izbornik